Binnenland
BNNVARA

Tijd voor een 21e-eeuws ouderschapsverlof: ‘In Nederland is het knetter ouderwets geregeld'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Tijd voor een 21e-eeuws ouderschapsverlof: ‘In Nederland is het knetter ouderwets geregeld'

Het ouderschapsverlof in Nederland is een elitaire aangelegenheid vindt Eline Leijten. En dat is een van de redenen waarom ze deze week de petitie 'Het 21e-eeuws verlof' is gestart. In Frankrijk zorgde een dergelijke petitie al voor een wetswijziging. Over wat er moet veranderen op het gebied van verlof, vertelt Leijten samen met journalist Liesbeth Staats in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Het ouderschapsverlof in Nederland moet flinke stappen zetten richting de 21e eeuw, en vlug, vindt Leijten. uit. Met de petitie strijdt Leijten voor een gendergelijk, fatsoenlijk betaald en langer ouderschapsverlof. Daarnaast zou Leijten ook graag een verandering zien in het verlof na een miskraam of doodgeboorte, waar op dit moment niks voor geregeld is als de zwangerschap voor 24 weken op deze manier eindigt. Tenslotte pleit ze voor meer recht op rust en pauze voor zwangeren. "acht op de tien ervaren misselijkheid, vooral in het eerste deel van de zwangerschap."

Moderner verlof

Nu Leijten zelf voor de derde keer zwanger is, vond ze het tijd om actie te voeren voor een moderner verlof. Dit omdat ze ondanks haar progressieve huishouden in een verouderd verlofsysteem belandt. "Als ik in februari beval, heeft mijn man zes weken (deels) betaald verlof en ik zestien weken."

"Ik zie voornamelijk in Noord-Europa gendergelijkheid hoog op de agenda staan. Dat wordt in Nederland ook gepropageerd door de overheid, maar met mondjesmaat." Hiermee refereert Leijten naar het Fins verlofmodel, waar sinds deze zomer beide ouders een verlofperiode van acht maanden op kunnen nemen. Staats legt uit dat in Scandinavische landen positiever wordt gekeken naar kinderopvang. "In Nederland zien we opvang altijd als het regelen van een probleem, want kennelijk moet er ook nog gewerkt worden. In Scandinavië kijken ze dus al met een hele andere blik naar hoe je zo'n opvangdag inricht."

Karig en elitair

In Nederland is het nu mogelijk, in overleg met de werkgever, om twee maanden verlof op te nemen voor 70% van het loon. Dit plan vindt Leijten 'karig en elitair'. "In Nederland is het knetter ouderwets geregeld en vieren we overwinningen die maar voor een klein deel van de bevolking toegankelijk zijn." Staats is het hier mee eens en verwijst naar het onderzoek van de Amerikaanse econoom James Heckman waaruit blijkt dat op zo vroeg mogelijke leeftijd investeren in onderwijs een hoog rendement oplevert.

Moedercultus

Met de petitie hoopt Leijten ook op een snellere cultuurverandering waarin de zorg van kinderen eerlijker verdeeld wordt. Zo blijkt uit de SCP Emancipatiemonitor 2020 dat bijna de helft van de stellen de zorg eerlijk wil verdelen. "Dat lukt in de praktijk nog niet eens voor een derde", aldus Leijten.

Wat volgens Staats ook niet bijdraagt aan een eerlijkere zorgverdeling is de heersende 'moedercultus'. "Je krijgt dagelijks prikjes dat de moeder de hoofdverantwoordelijke is voor de kinderen. Er wordt gefocust op de moeder als 'chef baby'."

De petitie van Eline Leijten 'Het 21e-eeuw verlof', vind je hier.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie