Binnenland
NTR

70 jaar Molukkers in Nederland: 'De wijk is alsof je een geschiedenisboek in komt'

foto: Hilversum Uitfoto: Hilversum Uit
  1. Nieuwschevron right
  2. 70 jaar Molukkers in Nederland: 'De wijk is alsof je een geschiedenisboek in komt'

Zondag 21 maart is het precies 70 jaar geleden dat het schip de 'Kota Inten' met de eerste ex-KNIL soldaten arriveerde in Rotterdam. De bus van Hilversum Uit rijdt naar Moordrecht en is een uur lang live vanuit het hart van de Molukse wijk aldaar. Verschillende generaties uit deze hechte gemeenschap vertellen over de komst naar Nederland, het 60-jarig jubileum van hun wijk en over corona dat de wijk hard heeft geraakt.

Zaterdag tussen 15:00-16:00 uur in Hilversum Uit op NPO Radio 1 live vanuit Moordrecht.

Met de boot naar Nederland

Frans Manuhutu (73) kwam als driejarige op 5 juni 1951 met de boot naar Nederland. Zijn eerste jaren hier woonde hij in kamp Vught. Hij kijkt positief terug op de vrijheid daar, maar de barakken halen minder goede herinneringen naar boven. "Het was er koud en we zaten onder de vlooien, want we sliepen op matrassen van stro." Hij vertelt dat zijn ouders hun koffers altijd gepakt hadden staan in een hoek van de kamer om terug te keren naar hun moederland. "Zes maanden hier, dat was de belofte. We wachten er nog steeds op."

De achttienjarige Mazony Risamasu behoort tot de vierde generatie die in de wijk woont. Haar oma was de eerste baby die geboren werd op de 'Kota Inten'. De aankomst van de Molukkers hier ligt voor Mazony ver weg, maar toch brengt de geschiedenis ook bij haar emoties naar boven. "Ik besef dan waarom mijn toekomst hier is. Dat is best confronterend. Het doet pijn als je bedenkt wat ze vroeger hebben meegemaakt."

60-jarig jubileum

70 jaar Molukkers in Nederland: ‘De wijk is alsof je een geschiedenisboek in komt’

"Ik ben geboren en getogen in de wijk", vertelt Indik Kastanja (58). Zijn vader was KNIL-militair en hoewel Indik nu niet meer in de wijk zelf woont, blijft hij betrokken. "In mijn hart woon ik nog in de wijk", zegt hij. De speciaal voor de Molukse gemeenschap gebouwde wijk heeft in totaal 140 woningen en bestaat sinds kort 60 jaar. De Molukse gemeenschap in Moordrecht telt rond de duizend inwoners, waarvan een deel noodgedwongen buiten de wijk woont. Indik zou er graag weer willen wonen, maar heeft daar nog geen zicht op vanwege de enorme vraag naar woningen in de wijk. Over het wonen buiten de wijk zegt hij: "Ik woon nu tussen de Nederlanders, maar ik ken mijn buren nauwelijks. De Molukse wijk is voor mij een enclave. Je voelt daar echt de verbondenheid."

Corona treft de wijk: 'Onze kracht is onze zwakte'

De hechte gemeenschap is zwaar getroffen door corona, want "onze kracht is onze zwakte", zegt Indik Kastanja. In de wijk was het een komen en gaan van ambulances. Binnen korte tijd stierven 11 bewoners aan corona. Rafael Hitipeuw (24) verloor zijn vader en oma. "De impact is groot in één keer. Iedereen steunt elkaar, maar door corona is alles anders. Er hing een onrustige vibe in de wijk, en niemand kwam over de vloer."

Nanseri Latuheru (26) is de beste vriend van Rafael. Onder de namen 'Nani' en 'Rafa' maken de twee al langer muziek en scoren hit na hit. Nanseri schreef het nummer 'Gedachtes' de dag nadat de vader van Rafael was overleden. "Zijn vader voelde als mijn oom. Er waren zoveel mensen overleden, de pijn moest eruit." Hij nam het nummer diezelfde dag nog op met zijn nichtje Mazony.

'Ik ben trots op wie ik ben'

In de muziek van de jongens speelt hun taal Maleis een grote rol. Rafael wil deze taal ook doorgeven aan de volgende generatie. Voor Nanseri is de taal een stukje van zijn identiteit. Over zijn muziek zegt hij: "Ik ben trots op wie ik ben. Het zou mooi zijn als we meer van onze cultuur kunnen laten horen."

Een ander die het belangrijk vindt dat de cultuur blijft voortbestaan is Max de Keijzer (69). Hij maakte de bootreis naar Nederland 70 jaar geleden in de buik van zijn moeder mee. Ook was hij één van de eerste bewoners in de wijk en mede-initiatiefnemer van het monument in de wijk. De muziek en de verhalen zijn zaterdag vanaf 15:00 uur te horen bij Hilversum Uit op NPO Radio 1.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie