Binnenland

Edith Schippers opnieuw informateur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Edith Schippers opnieuw informateur

[NOS] De Kamer heeft Edith Schippers opnieuw tot informateur aangewezen. De VVD-minister moet "op korte termijn de mogelijkheden verkennen voor de vorming van een kabinet dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met Tweede en Eerste Kamer".

Een motie daarover van VVD-leider Rutte werd met een overgrote meerderheid aangenomen. Alleen SP en Forum voor Democratie (FvD) stemden tegen. De SP had liever een informateur gezien van een andere partij dan de VVD en FvD wil geen coalitiekabinet, maar een "kenniskabinet met experts".

Migratie

Schippers gaf gisteren haar eerste opdracht als informateur terug. De onderhandelingen onder haar leiding tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks liepen stuk op het onderdeel migratie.

Schippers benadrukte in de Kamer dat migratie een belangrijk thema is in de samenleving en in de politiek. Volgens haar is het onderwerp te fundamenteel om onopgelost te laten. Ze zei dat de onderhandelende partijen uit hun 'comfort zone' zijn gekomen en dat ze "op onderdelen tot de bodem zijn gegaan". Schippers vindt het jammer dat haar poging niet is gelukt, maar volgens haar was het waardevol om het te proberen.

Net als de onderhandelaars wilde ze weinig kwijt over de inhoudelijke redenen voor de breuk. "Informateur is een vertrouwenspositie. Als ik vertel waar de verschillen lagen en tussen welke partijen, schaadt dat het vertrouwen dat nodig is om een coalitie te vormen."

Ster advertentie
Ster advertentie