Binnenland
BNNVARA

Deze fossielen zeggen iets over Nederland in prehistorie

foto: Wikimediafoto: Wikimedia
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze fossielen zeggen iets over Nederland in prehistorie

Al bijna 100 jaar wordt er niet alleen kalksteen gewonnen in de steengroeven nabij Winterswijk, maar is het ook een walhalla voor fossielenzoekers. De vondsten geven een beeld hoe ons land eruitzag in de prehistorie (zo'n 245 miljoen jaar geleden). En van die fossielen en mineralen is nu een gids gemaakt, vertelt paleontoloog Jelle Reumer in Vroege Vogels.

Fossielen in Winterswijk

Een van de belangrijkste ontdekkingen in de Winterswijkse steengroeve is die van de Nothosaurus winterswijkensis. Dit 1,5 meter lange reptiel leefde zo'n 240 miljoen jaar geleden. Van het dier zijn skeletdelen, loopsporen en zelfs een compleet bewaarde schedel gevonden. De naam Nothosaurus betekent letterlijk 'bastaardhagedis'.

Naast de Nothosaurus zijn de afgelopen tientallen jaren ook fossielen gevonden van zee-egels, schelpdieren, vissen, slakken, krabben en kreeften. Enkele maanden geleden is in de steengroeve een fossiel ontdekt van een pissebed. Nooit eerder werd zo'n oud pissenbedfossiel (245 miljoen jaar) gevonden in Nederland. Het fossiel is 'Gelrincola winterswijkensis' genoemd, naar de vindplaats van het fossiel.

Sporenfossielen

Jelle Reumer heeft in de gids een apart hoofdstuk gemaakt over sporenfossielen. Dat zijn bijvoorbeeld voetsporen van reptielen, krassen gemaakt door vissen en kruipsporen en graafgangen van krabben. Verder is er nog een categorie van sporen, waarvan het nog totaal onduidelijk is door welk organisme en op welke manier ze zijn gemaakt.

Kalkwinning

De Muschelkalk is in Winterswijk ontdekt in 1852. In dit jaar werd voor het eerst in de grond geboord, waarbij een diepte van 112 meter werd bereikt. Het doel van deze boring was om steenkool te vinden. De Muschelkalk die toen gevonden werd, is later uitgegraven en voor verschillende doeleinden gebruikt.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie