Binnenland
NOS

Reisadvies versoepeld voor aantal populaire vakantielanden en gebieden

foto: Pedro Szekely (CC BY-SA 2.0)foto: Pedro Szekely (CC BY-SA 2.0)
  1. Nieuwschevron right
  2. Reisadvies versoepeld voor aantal populaire vakantielanden en gebieden

Goed nieuws voor Nederlanders die toe zijn aan een buitenlandse vakantie. Sinds vannacht zijn vakantiereizen naar een aantal landen en gebieden weer mogelijk.

Een goede ontwikkeling, zegt Marjon Kaper, directeur van ANWB Reizen in het NOS Radio 1 Journaal: "Veertien landen hebben niet meer een algemeen negatief reisadvies, maar die hebben een code geel of groen gekregen. Het is een goede eerste stap dat we weer op vakantie kunnen gaan. Maar ik moet er wel gelijk bij zeggen dat het nog niet zorgeloos is, en het is echt een eerste stap."

Het gaat om onder meer om Portugal, Ierland, Curaçao, delen van Griekenland, de Balearen en de Canarische Eilanden en Rwanda. Overigens betekent dit niet dat Nederlanders zonder voorbehoud een vakantie kunnen boeken. Landen kunnen Nederlanders weigeren of verplichten dat toeristen eerst in quarantaine gaan.

De resterende landen blijven vooralsnog op kleurcode oranje staan. Het kabinet blijft reizen naar deze landen sterk afraden.

Kaper verwacht dat de komende weken meer landen code geel krijgen en dat de extra maatregelen zoals een verplichte PCR-test of thuisquarantaine versoepeld zullen worden naarmate het in Nederland beter gaat.

Auto of vliegtuig

Zullen vakantiegangers dit jaar meer de auto of het vliegtuig pakken? Dat is een vraag die volgens Kaper misschien meer gesteld zal worden dan een paar jaar geleden. "Wij zien onder onze leden dat autovakanties populairder zijn dan bijvoorbeeld in 2019. Aan de andere kant zie je ook wel dat als het weer mogelijk is om bijvoorbeeld naar Griekenland te gaan, mensen wel weer een vliegreis zullen boeken."

Volgens correspondent Conny Keessen loopt het nog niet direct storm in Griekenland. "Het toerisme komt langzaam op gang. Ik heb gesproken met hoteleigenaren op Kos en Kreta en die zeggen dat de boekingen vanaf juli prima lopen, maar nog niet op korte termijn. Ze hopen dus dat de toeristen ook deze maand en in juni gaan komen."

Nog wel coronaregels van kracht

Er gelden in Griekenland nog wel voorwaarden voor vakantiegangers. "Je bent welkom als je een vaccinatiebewijs kunt tonen, een negatieve PCR-test of een bewijs dat je recent corona hebt gehad." Bij de meeste Griekse eilanden hoef je na terugkomst in Nederland niet in quarantaine. Maar dat geldt niet voor het Griekse vasteland en het populaire vakantie-eiland Kreta.

De vakanties in Griekenland zullen ook nog niet helemaal als vanouds zijn, want er zijn nog steeds coronamaatregelen van kracht. "Er is nog een avondklok van 00.30 tot 05.00 uur. Mondkapjes zijn binnen en buiten verplicht, dat zal ook wel wennen zijn voor Nederlanders. Aan de andere kant zijn archeologische vindplaatsen, terrassen en musea open. Je kunt de winkels weer in en het is natuurlijk mooi weer", aldus Keessen.

Ster advertentie
Ster advertentie