Binnenland
KRO-NCRV

Kandidaat-voorzitter FNV: geen pensioenkorting dit jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kandidaat-voorzitter FNV: geen pensioenkorting dit jaar

De huidige vice-voorzitter van de FNV, Tuur Elzinga, stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de grootste vakbond van Nederland, de FNV. Han Busker, die nu de voorzittershamer in de hand heeft en die bekend staat als polderaar, zal dit jaar voorjaar vertrekken. De tijd van "geen woorden, maar daden" is aangebroken, zegt Elzinga tegen Sven Kockelmann in het programma 1 op 1.

Kandidaat-voorzitter FNV: hoe dan ook geen pensioenkorting

"We gaan naar een periode van oplopende werkloosheid" zegt Tuur Elzinga tegen Sven Kockelmann en dan is een sterke vakbond van groot belang. "Ik ben een mensenmens, maar ook een keiharde onderhandelaar. Ik leg het land plat als dat nodig is, maar ik ga ook achter de onderhandelingstafel zitten." Zijn belangrijkste taak beschouwt Elzinga het beschermen van de werknemer tegen ontslag. "We moeten mensen overeind houden." Dus wil de vice-voorzitter af van de zogenaamde 'flexverslaving' bij bedrijven qua contracten en er één miljoen vaste banen bij.

Pensioenakkoord

De afgelopen jaren heeft Elzinga vooral hard onderhandeld over het pensioenakkoord. Daarvan is door de minister de korting op de lange baan geschoven. "Ik voorspel dat het dit jaar ook niet nodig is om te korten." Op de vraag als het wel gebeurd antwoordt Elzinga: "Dan hebben we gelijk in januari een politiek spoeddebat en gaat het waarschijnlijk weer van tafel. Er komen ook verkiezingen aan, dus die korting zal er niet komen."

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie