Binnenland
AVROTROS

Per 1 januari 2021: meer besteedbaar inkomen, vliegbelasting en meer accijns op tabak

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Per 1 januari 2021: meer besteedbaar inkomen, vliegbelasting en meer accijns op tabak

Op 31 december om 00.00 uur laten we het jaar 2020 achter ons inclusief de daarbij behorende wet- en regelgeving. Waar wij nog aan proosten zijn met oliebollen en champagne staat er op 1 januari alweer nieuwe wet- en regelgeving klaar. Wat betekent dat concreet voor jou?

Volgens advocate consumentenrecht Maryse Oranje zijn er wel een aantal dingen die voordeliger zullen worden. "Tegelijkertijd is door de coronacrisis de kans ook groot dat andere dingen waarschijnlijk weer duurder zullen worden", zegt zij in Stax&Toine.

Per 1 januari 2021: meer besteedbaar inkomen, vliegbelasting en meer accijns op tabak

Hogere prijzen door het coronavirus

Waar we het meest van zullen merken volgens Oranje zijn de gevolgen van het coronavirus. "Er zijn heel veel mensen die een stuk minder inkomen hebben gehad. Als straks de restaurants weer open gaan, zullen de prijzen waarschijnlijk omhoog gaan. De verliezen moeten worden gedekt."

Vliegbelasting en meer accijns op tabak

Ook is er per 1 januari een verandering als het gaat om belastingen. Zo komt er een vliegbelasting. "Dat gaat om ongeveer acht euro per persoon per vlucht. De vlieger zal er zelf niet zoveel van merken, want het wordt waarschijnlijk direct meegenomen in de prijs."

In andere landen is de vliegbelasting al een stuk hoger, maar het is een goed begin voor Nederland. "De vliegbelasting zal ongeveer 200 miljoen per jaar opleveren en dat wordt besteedt aan het behalen van de klimaatdoelstellingen, zoals het verlagen van de CO2-uitstoot."

Daarnaast gaat de accijns op tabak weer verder omhoog. We hebben het dan over twaalf cent per pakje sigaretten en voor een pakje shag komt er dertig cent bij. "Nederland is aan het strijden om het pakje sigaretten naar de tien euro te krijgen."

Meer kans op de woningmarkt

Er is positief nieuws als het gaat om huurwoningen. Huurders met een laag inkomen krijgen namelijk een huurverlaging van veertig euro per maand. Oranje: "Er wordt geschat dat ruim 300.000 mensen in aanmerking komen voor deze huurverlaging."

Ook kunnen gemeenten de verhuur van woningen aan toeristen aan banden leggen. Dat kan volgens Oranje grote gevolgen hebben als gemeenten dat beleid goed invoeren. "Deze regel maakt het voor beleggers en huisjesmelkers een stuk minder interessant om huizen op te kopen, waardoor andere mensen meer kans hebben op de woningmarkt."

Besteedbaar inkomen gaat omhoog

Voor starters geldt van 1 januari 2021 dat zij eenmalig geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Dit geldt voor mensen onder de 35 jaar en vanaf 1 april 2021 is dat ook nog enkel voor huizen tot 400.000 euro. Aan de andere kant gaat de overdrachtsbelasting voor beleggers juist omhoog. "Zo worden de verhoudingen een stuk eerlijker."

Tot slot gaat ons besteedbaar inkomen iets omhoog, omdat de arbeidskorting stijgt. Het loont dus extra om te werken.

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie