Binnenland
NOS

Weinig treinen, gevaarlijke wegen en geen knisperende kranten: winterweer in Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Weinig treinen, gevaarlijke wegen en geen knisperende kranten: winterweer in Nederland

Door de sneeuw en vrieskou adviseren Rijkswaterstaat en de Nederlandse Spoorwegen om ook vanochtend niet op pad te gaan tenzij dat echt noodzakelijk is. Het KNMI heeft code oranje afgegeven tot zeker vanmiddag 12.00 uur.

De Nederlandse Spoorwegen willen proberen om het treinverkeer "mondjesmaat" op te starten. Op welke trajecten dat gebeurt is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder. Ook verslaggever Marc Hamer ziet dat, op Amsterdam Centraal voor het NOS Radio 1 Journaal. "Nou, dat is wel heel mondjesmaat. Er rijdt bijna niets."

Video niet beschikbaar

Gister liet de NS geen enkele trein rijden. Vooral wissels vroren vast door het winterse weer.

Gevaarlijke wegen

Volgens Rijkswaterstaat blijven met name in het midden en noorden van het land de rijomstandigheden onverminderd gevaarlijk. Wie vanwege bijvoorbeeld een cruciaal beroep toch de weg op moet, wordt opgeroepen om de rijstijl aan te passen.

Video niet beschikbaar

Ondanks de 30 miljoen kilo strooizout die afgelopen 24 uur over de wegen zijn verspreid, is een deel van de snelwegen nog altijd moeilijk begaanbaar, meldt Rijkswaterstaat. Gister leidden de sneeuw en vrieskou al tot tientallen ongelukken.

Ontbrekend geknisper

Wie vandaag wacht op een krant, kan lang wachten: twee grote uitgevers hebben besloten om niet te bezorgen. Online zijn alle kranten natuurlijk wel te lezen, maar vanwege het winterweer vonden de uitgevers het niet verstandig om bezorgers op pad te sturen. Ook Hans Nijenhuis, hoofdredacteur van het AD, baalt van die beslissing, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Ondertussen probeert stichting Veldwerk om daklozen te overtuigen niet buiten te slapen. Met de kou kan dat levensgevaarlijk zijn. Maar niet iedereen zit daar op te wachten, ziet verslaggever Mattijs van de Wiel.

Video niet beschikbaar

Wel of niet open?

Vandaag zou de eerste dag zijn na de lockdown dat basisscholen weer fysiek onderwijs mogen geven aan al hun leerlingen. Maar niet iedereen staat te springen om de deuren open te gooien: zo blijven in de Zaanstreek minimaal 24 basisscholen dicht. Andere scholen laten zich niet kisten, zoals basisschool De Notenbalk in Harmelen.

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie