Binnenland
KRO-NCRV

Anita Witzier herdenkt de coronadoden: 'Achter ieder cijfer zit een mens'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Anita Witzier herdenkt de coronadoden: 'Achter ieder cijfer zit een mens'

Het programma Voor wie steek jij een kaarsje op? staat vanavond in het teken van de ongeveer zesduizend coronadoden en de achterblijvers. Volgens Anita Witzier is het belangrijk om ruimte aan het verdriet te geven, zeker aan mensen die geen afscheid van hun geliefde hebben kunnen nemen.

De afgelopen maanden hebben we ontzettend veel statistieken gekregen: aantal besmettingen, opnames, doden, leeftijden. "Achter ieder cijfer zit een mens", zegt presentator Witzier, "en achter ieder mens zit een verhaal."

Het KRO-NCRV-programma wordt gebruikelijk uitgezonden op 2 december met Allerzielen, maar een extra editie was nodig naar de ingrijpende gebeurtenissen van afgelopen maanden. "We zagen dat – zeker in een crisis – mensen op zoek zijn naar manieren om daar mee om te gaan. Dat geeft rituele bestaansrecht."

Verdrietige verhalen

Witzier hoorde voor het programma ontzettend veel verdrietige verhalen verhalen. Zoals dat van Ankie en Toon. "Zij waren veertig jaar samen. Toon werd ziek en omdat er in Brabant geen plek voor hem was werd hij naar Groningen gebracht. Ankie werd ook ziek en kwam in een ziekenhuis in Brabant te liggen. Toon overleed zonder dat ze elkaar nog hebben gezien."

Quote

Toon overlijd zonder dat ze elkaar nog hebben gezien

Ook zorg- en verpleeghuispersoneel heeft het zwaar gehad en worstelen nog steeds. "Medewerkers die bewoners jarenlang hebben verzorgd zagen mensen in hun handen wegglippen. Wel drie, vier per dag zonder dat er tijd is om bij stil te staan." Ondanks de protocollen vanuit de werkgever, krijgen zij - nu het rustiger is - een enorme klap, denkt Witzier.

Troost

Na al die gesprekken en ervaringen kan Witzier wel vertellen wat mensen in rouw troost biedt. "Dat mensen hun verhaal kunnen vertellen over wie ze zijn kwijtgeraakt. Dat ze kunnen vertellen wie die persoon was en dat je mensen weer een gezicht geeft. En dat er geluisterd wordt."

Neus op de feiten

Door met mensen te spreken die corona aan den lijve hebben ondervonden of soms wel twee ouders zijn verloren zonder daar fysiek bij aanwezig te kunnen zijn, besefte ze weer hoe gevaarlijk en ingrijpend het virus is. "Ik werd heel erg met mijn neus op de feiten gedrukt."

Nu de aandacht voor de gevaren in de samenleving weer wat verslappen, voelt zij hoe belangrijk het is om je aan de regels te houden. "Ik ben niet hysterisch, maar gebruik wel mijn gezonde verstand."

Vanavond om half 9 op NPO2 is de een speciale coronaeditie van ‘Voor wie steek jij een kaarsje op’ te zien.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie