Binnenland
MAX

Als boer uitgekocht? Zo ga je verder!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Als boer uitgekocht? Zo ga je verder!

De toekomst van boerenbedrijven is erg onzeker. Het uitkopen van boeren staat nog steeds hoog op de agenda van dit kabinet. Dit zorgt voor een hoop emoties ziet ook erfcoach Hendry van Ittersum bij boeren aan de keukentafel. van Ittersum vertelt over zijn werk in Villa VdB.

"Ik denk dat het goed is dat je iemand vindt die respect heeft voor de boeren"

"Met een heel aantal boeren gaat het goed, maar een deel van de boeren vraagt zich af wat ze nu moeten doen. Het is vooral van belang, dat mensen hun verhaal kunnen doen. Daarna gaan we doorvragen wat ze willen". Het is voor Erfcoach Hendry van Ittersum en zijn collega's dagelijkse kost om te luisteren naar de behoeften van diverse boeren. "We kijken daarna wat voor stappen er zijn, zodat mensen kunnen verdergaan. Het is van belang dat mensen leren wat ze leuk vinden. Vervolgens is het kijken wat er nog meer gedaan kan worden op het erf. Voorbeelden die we vaak zien zijn plekken voor recreatie en woningbouw".

Uitkoopregeling

Afgelopen week is de eerste boerderij uitgekocht in Noord-Brabant. De ondernemer heeft hiervoor een bedrag ontvangen van 2.5 miljoen euro. "Zo’n 2.5 miljoen lijkt heel veel geld, ik denk dat de ondernemer er niet heel veel aan over houdt. Je moet vaak nog veel aflossen met leveranciers, schuldeisers en de bank." voegt van Ittersum toe.

Minister Staghouwer stapt op

Van Ittersum reageert ook op het feit dat minister Staghouwer opstapt. "Het is lastig om over Staghouwer zijn functioneren te oordelen. Het is een ontzettend moeilijke opgave, ik heb er respect voor dat hij eerlijk is. Ik denk dat het goed is dat je iemand vindt die respect heeft voor de boeren, het moet van onderaf komen. Zien zij ideeën voor verduurzaming? Dan weet je wel dat de boeren er ook mee aan de slag gaan".

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie