Binnenland
BNNVARA

Boeren zijn toe aan duidelijkheid en consistent beleid

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Boeren zijn toe aan duidelijkheid en consistent beleid

Het boerenbedrijf in Nederland moet op de schop, zegt de politiek. De sector stoot te veel stikstof uit en is niet duurzaam genoeg. Die boodschap valt bij veel boeren nou niet bepaald in goede aarde. "Duidelijkheid, een stip aan de horizon en consistent beleid, daar hebben boeren behoefte aan", zegt hoogleraar rurale sociologie aan de Universiteit Wageningen Han Wiskerke in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

Ter plekke in Wageningen: De toekomst voor boeren en de Wageningse Berg - Dijkstra & Evenblij ter plekke

Aan de Wageningen University wordt volop onderzoek gedaan naar manieren om de agrarische sector toekomstbestendig te maken, en zij zetten in op kringlooplandbouw. Een divers, zelfvoorzienend en circulair systeem. "20 tot 25 procent van de Nederlandse boeren staat open voor de verandering naar zo'n circulair systeem", vertelt Wiskerke.

Uit het meest recente onderzoek van Wiskerke blijkt dat het grootste deel van de boeren in Nederland openstaat voor een ander toekomstbeeld, dan het dominante patroon van de afgelopen 50 jaar. Een van de redenen dat de verandering toch moeizaam gaat, is de vraag of zo'n ommezwaai ook genoeg inkomen genereert.

Wispelturigheid van beleid

"En daarnaast, wat het het moeilijkste maakt en wat boeren ook zelf zeggen, is het de wispelturigheid van het beleid", aldus Wiskerke. Het moest groter en de productie werd bij boerenbedrijven opgeschroefd en dat werd bovendien gestimuleerd. Maar, vertelt Wiskerke, toen kwam de 'milieudruk', om de hoek kijken en ging het beleid de andere kant op. "Als boer weet je eigenlijk steeds niet waar je precies aan toe bent", vult melkveehouder Lodewijk Pool aan.

In een eerder onderzoek van Wiskerke gaf 80% van de ondervraagde boeren aan zich niet begrepen te voelen door de burger, de politiek en de natuurorganisaties. "Waar het om gaat," zegt Wiskerke, "is dat boeren duidelijkheid willen van waar moeten we over 20 jaar staan. Duidelijkheid, een stip op de horizon en consistentie van beleid, dat is waar boeren behoefte aan hebben."

Wekelijks langs bij de boer

Pool: "Ik voel mij gewaardeerd als ik rechtstreeks contact heb met de consument. Dus als ik aan mensen in Nederland, aan consumenten iets zou willen vragen, is dat, wie is jouw boer? En vraag eens aan hem, wat je voor hem kunt betekenen. Waarschijnlijk zegt hij dan, kom elke week langs. Daar moeten we het gaan zoeken denk ik."

Dijkstra en Evenblij Ter Plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, reporter Mai Verbij, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 20:00 en 22:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie