Binnenland
NOS

'De angel is er onder de boeren nog lang niet uit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De angel is er onder de boeren nog lang niet uit'

Onder boeren lijkt veel steun te zijn voor de protestacties van de afgelopen dagen. De NOS en vakblad Nieuwe Oogst vroegen zo'n 15.000 boeren naar de protestacties en meer dan de helft van hen steunt die.

In het NOS Radio 1 Journaal zeiden boeren en tuinders die zelf geen melkvee hebben achter de acties te staan:

De afgelopen dagen blokkeerden met name melkveehouders onder meer distributiecentra en snelwegen. Ze verzetten zich tegen invoering van een tijdelijke veevoermaatregel (minder eiwitten) en eisen 'eerlijke prijzen'.

Hoewel zij slechts een fractie vormen van alle ruim 30.000 veehouders in Nederland, lijkt de steun onder boeren dus breder te zijn. Varkensboeren, pluimveehouders, akkerbouwers en tuinders hebben geen last van de veevoermaatregel. Toch zegt ook een meerderheid uit deze beroepsgroepen de demonstraties te steunen.

De vragenlijst is ingevuld door een gemêleerde groep van 2250 veehouders en en 990 akkerbouwers en tuinders. Van veehouders zegt bijna de helft zich vertegenwoordigd te voelen door landbouworganisatie LTO en een derde door Farmers Defence Force.

Andere boeren

Sinds een jaar geleden de Raad van State bepaalde dat het Nederlands stikstofbeleid niet voldoet, waren er verschillende grote demonstraties van boeren. Hoewel verschillende boeren zeggen tegen acties als het blokkeren van snelwegen te zijn of "burgers niet lastig te willen vallen", blijkt uit de honderden reacties grote onvrede.

Ze zeggen zich "niet gehoord" te voelen, dat de "maat vol is" en dat demonstreren nog de enige optie is. Ook zijn er een paar honderd boeren die schrijven gefrustreerd te zijn over een "negatief" of "niet representatief" beeld van boeren in de media.

'De angel is er onder de boeren nog lang niet uit'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie