Naar homepage
Binnenland

Vogels in Benin en natuur in Noorwegen: Vroege Vogels gaat de wereld over
BNNVARA

foto: Pracht-glansspreeuw in Benin. Door Anthonie de Kempfoto: Pracht-glansspreeuw in Benin. Door Anthonie de Kemp
  1. Nieuwschevron right
  2. Vogels in Benin en natuur in Noorwegen: Vroege Vogels gaat de wereld over

Luisteraars van Vroege Vogels hebben niet allemaal hun thuisbasis in Nederland. Van over de hele wereld luisteren natuurliefhebbers naar de fenolijn en andere mooie natuur gerelateerde gesprekken en reportages op de vroege zondagochtend.

Natuur in Noorwegen

Suzette Flantua is bioloog en woont sinds kort in Bergen, Noorwegen. Want als bioloog "moet je flexibel zijn". Ze doet onderzoek naar hoe je door middel van pollen het klimaat van vroeger kan reconstrueren. Eerst deed ze dat in Zuid-Amerika, toen in Amsterdam en nu dus in de Noorse stad Bergen. Daar is ook genoeg te beleven.

Luisteren vanuit Panama

Op haar laptop, tijdens het ontbijt luistert Terry van Niekerk wekelijks naar Vroege Vogels. Al 21 jaar woont ze in Bouquet Panama, op 1250 meter hoogte in de bossen, in het "cloud forest". Samen met haar man runt ze een koffieplantage, die op een natuurvriendelijke manier wordt gerund.

Mangrove maniakken op Bonaire

Lia Avis heeft voor Vroege Vogels een natuurmonoloog gemaakt terwijl ze aan de slag gaat voor de Mangrove Maniacs op Bonaire. Een groep natuurbeschermers, die probeert het kwetsbare mangrovebos op het eiland te redden. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Met de boot varen ze regelmatig naar het Bonaire National Marine Park, waar deze mangrove groeit. De 'Maniacs' werken aan het herstel van dit bos, onder meer met de aanplant van zaailingen.

Vogels van Benin

Ankie en Antonie de Kemp wonen sinds een paar jaar in de grootste stad van Benin: Cotonou. Het ligt in West-Afrika, naast Nigeria. Van het zuiden, bij de zee, tot het noorden, dichtbij de woestijn, zijn verschillende klimaten en biotopen te vinden. Je kunt er veel trekvogels zien die we ook in Nederland tegenkomen, maar er leven ook veel soorten die je in Nederland nooit zult zien.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie