Binnenland
NOS

Kwart zzp'ers bouwt geen pensioen op

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kwart zzp'ers bouwt geen pensioen op

Een op de vier zzp'ers bouwt geen pensioen op. Het merendeel van hen heeft ook geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat blijkt uit een enquête van TNO en het CBS onder zelfstandigen.

De belangrijkste reden voor het niet opbouwen van een pensioen is dat zzp'ers er geen geld voor hebben. "Het is vaak te duur en ze hebben het geld nodig om rond te komen. Het pensioen komt vaak later wel, dus betalen ze voor nu liever geen premie", zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS.

'Zzp'ers hebben er vaak simpelweg geen geld over'

De leeftijd is ook van invloed. Bij de wat oudere zzp'ers heeft het merendeel de pensioenverzekering wel afgesloten. "Het zijn vooral de jongste zzp'ers die nog niets voor hun pensioen regelen."

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Vier van de vijf zzp'ers kiest ervoor geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Ook daar zijn de kosten een belangrijke afweging.

"Als je in loondienst betaal je automatisch premie voor arbeidsongeschiktheid. Maar omdat iedereen dat doet zijn de kosten relatief laag. Als je dat als individu moet regelen, kan de premie heel hoog zijn. Voor veel zzp'ers is dat te duur", zegt Van Mulligen.

Als zzp'ers meer verdienen, is het aantal verzekerden hoger. Bijvoorbeeld in de financiële sector. "Daar kiezen ze vaker voor die verzekering. Maar ook dan gaat het om een minderheid. Zelfs in de bouw, waar toch wat meer risico is op een arbeidsongeluk, is nog maar een op de drie zzp'ers verzekerd voor arbeidsongeschiktheid."

Ster advertentie
Ster advertentie