Binnenland
NOSNTR

OM in Spanje wil vier jaar cel voor enige Nederlandse minderjarige in buitenlandse cel

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. OM in Spanje wil vier jaar cel voor enige Nederlandse minderjarige in buitenlandse cel

Het Openbaar Ministerie (OM) in Spanje zal voor seksueel misbruik van twee Britse meisjes vier jaar gevangenisstraf plus een jaar ondertoezichtstelling eisen tegen Charly T. (17). De Nederlandse scholier zit sinds half augustus vorig jaar opgesloten in een Spaanse cel na omstreden verklaringen van de twee meisjes. Een datum voor het proces is na vijf maanden nog altijd niet bekend.

Volgens het OM gebruikte de Nederlander geweld of intimidatie tijdens het vermeende seksuele misbruik van de twee Britse vriendinnen van 12 en 14 jaar, die hij tijdens zijn vakantie aan de Spaanse Costa ontmoette. Dat de twee meisjes onder de zestien jaar zijn weegt voor het Spaanse OM extra zwaar.

NOS-correspondent Rop Zoutberg volgt de zaak en vertelde in Nieuws en Co over de twijfelachtige opstelling van het OM in Spanje. Ook Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) reageert in het programma:

"Het OM baseert zich op bewijzen die je omstreden zou kunnen noemen."

In Spanje worden ieder jaar 200 Nederlanders opgepakt, al worden niet alle detenties gemeld en zou het werkelijke aantal rond de 500 liggen. Er zitten momenteel 250 Nederlanders vast in Spanje. In een klein aantal gevallen is het voor zedenzaken. Charly T. is op dit moment de enige minderjarige Nederlander die in een buitenlandse cel vastzit, volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Ster advertentie
Ster advertentie