Binnenland
NTR

Focus: nieuw nachtprogramma over wetenschap en geschiedenis

foto: NTRfoto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Focus: nieuw nachtprogramma over wetenschap en geschiedenis

Wat zijn de nieuwste inzichten in wetenschappelijk onderzoek? Wat valt er te leren van onze geschiedenis? Het nieuwe radioprogramma Focus verdiept zich in wetenschappelijke ontwikkelingen en duidt de actualiteit door in de geschiedenis te duiken.

Het programma van de NTR staat iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur op het programma. Aan bod komen vragen uit de wetenschap en de geschiedenis waar je wakker van ligt en onderwerpen waar je wakker voor wilt blijven.

In de eerste aflevering duikt Focus in de geschiedenis van wetenschap. Hiervoor gingen de programmamakers samen met conservator Bart Grob schatgraven in het depot van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

Daar brengt een bijzondere collectie de ontwikkeling van wetenschap tot leven. Wist jij bijvoorbeeld dat de vibrator is ontwikkeld om hysterische vrouwen te genezen?

Punt van aandacht

De presentatie is in handen van Eveline van Rijswijk. Naast het schatgraven in Leiden leidt zij het gesprek naar een belangrijk punt van aandacht. Namelijk ons aandachtssysteem.

Andere Tijden presentator Hans Goedkoop schuift vanavond aan voor een portret van oud-minister van Buitenlandse Zaken: Max van der Stoel. Zo'n type dat elke dag een duik in de zee nam, ook in de winter.

De wakkere wetenschapper

Focus biedt ruimte voor goede gesprekken, juweeltjes uit het archief en interactie met de nachtuilen onder ons. Maar waar in Nederland wellicht veel mensen op één oor liggen, zijn er genoeg plekken op de wereld waar op dat moment wordt gewerkt.

Daarom belt de redactie elke week met 'de wakkere wetenschapper'. Vannacht is dat zeeonderzoekster Femke de Jong, werkzaam in de Caribische Zee.

Ben jij die geïnteresseerde nachtuil? Beluister Focus hier live.

Ster advertentie
Ster advertentie