Binnenland
KRO-NCRV

Dragen hoofddoek levert (nog steeds) haat op: 'We kunnen als Nederland beter'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dragen hoofddoek levert (nog steeds) haat op: 'We kunnen als Nederland beter'

Esma Kendir, voormalig fractievoorzitter van Student & Starter, draagt een hoofddoek en dat riep al kritiek op toen zij in de Utrechtse gemeenteraad plaatsnam. "Sommigen vonden dat ik mijn hoofddoek moest afdoen zodra ik de raadzaal betrad", vertelt Kendir bij Spraakmakers.

Theatervoorstelling 'Het Mooiste Blauw': moslimvrouwen mogen met trots hun hoofddoek dragen

Onveilige situaties

Inmiddels is Kendir geen gemeenteraadslid meer. Tijdens haar afscheidsspeech vertelde zij hoe er getwijfeld werd of het "mogelijk" was voor haar om met hoofddoek de politiek in te gaan. Kendir besloot haar hijab niet af te doen in de raadzaal. "Dit leidde tot veel weerstand en haat op sociale media, vooral gericht op mijn persoon en islamitische achtergrond."

Het werd Kendir zelfs moeilijk gemaakt om haar functie te bekleden vanwege "de kritiek en onveilige situaties" die zij te verduren kreeg. "Ik wil dit niet normaliseren of accepteren; we kunnen als Nederland beter en diversiteit vieren."

Identiteit

Kendir laat zich niet kisten en heeft "nooit" overwogen haar hijab niét te dragen. "Het is meer dan een kledingstuk; het is een groot onderdeel van mijn identiteit", legt Kendir uit. "Ongeacht meningen van anderen, ben ik sterk genoeg om te zeggen: dit wil ik, dus dit ga ik ook doen."

Rolmodellen

Noufri Bachdim is theatermaker en zit achter de jeugdtheatervoorstelling 'Het mooiste blauw'. In het stuk gaat het om het dragen van de hijab en de betekenis daarvan voor islamitische meisjes. "Dit doorbreekt barrières", aldus Bachdim.

"Het is belangrijk om rolmodellen te hebben voor kinderen, zodat ze weten dat er een toekomst is waarin ze tot bloei kunnen komen en kunnen floreren", zegt Kendir over de voorstelling. 'Het mooiste blauw' van Studio Figur is vanaf nu te zien in de theaters.

Ster advertentie
Ster advertentie