Buitenland
BNNVARA

Zwaardere straffen voor vrouwen in Iran die geen hoofddoek dragen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwaardere straffen voor vrouwen in Iran die geen hoofddoek dragen

Sinds de protestgolf na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini dragen veel vrouwen in Iran geen hoofddoek meer. Maar daar probeert het Iraanse regime nu verandering in te brengen. Een parlementaire commissie is akkoord gegaan met nieuwe, strengere voorschriften. Gaan de Iraanse vrouwen zich er iets van aantrekken? Journalist Mina Etemad en PvdA-gemeenteraadslid Matin Abbasi vertellen erover in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

"De huidige regels zijn al best streng", vertelt Abbasi, "want je wordt gestraft als je de hoofddoek niet of niet op de juiste manier draagt." Het gemeenteraadslid vertelt dat de straffen voorheen varieerden tussen tien dagen tot twee maanden gevangenisstraf en een geldboete van ongeveer tien euro. De straffen worden nu verzwaard, zo bedraagt de geldboete nu enkele duizenden euro's en de gevangenisstraf wordt verhoogd naar vijf tot tien jaar.

Angstig en wankel regime

Volgens Etemad komt het Iraanse regime nu met deze zwaardere straffen omdat ze bang zijn. "En dan vooral voor 16 september, wanneer het een jaar geleden is dat Mahsa Amini stierf. Op die dag en de dagen daarna zullen mensen weer de straat op gaan." Om hoeveel mensen dat zal gaan, weet Etemad niet, maar: "Het zullen zeker groepen mensen zijn die dat gaan doen en dat zorgt voor veel angst bij het regime. Ze weten hoe machtig een volk kan zijn dat de straat op gaat en zij moeten dat de kop indrukken. Dat proberen ze nu al met een wetswijziging te doen, zodat ze hun daden alvast legitimeren door het in wetten te verankeren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kracht van de groep

Of vrouwen door deze zwaardere straffen ook daadwerkelijk weer een hoofddoek gaan dragen, weet Abbasi niet zeker. "Aan de ene kant zou ik het snappen, als je hele jaarloon aan een boete opgaat snap ik dat je huiverig wordt om het niet te gaan doen. Tegelijkertijd hoor ik mensen zeggen dat ze met een grotere groep zijn. Veel meer vrouwen zijn die regels niet meer gaan volgen. Tot op de dag van vandaag lopen vrouwen nog steeds zonder hoofddoek de straat op in Iran. De kracht van de groep kan zeker meespelen dat vrouwen in Iran nog steeds door blijven gaan met het niet dragen van een hoofddoek."

Onderhuidse onvrede

Er zijn geen massale protesten meer in Iran zoals vorig jaar, maar onderhuids is er nog steeds veel onvrede volgens Abbasi. Ook in Nederland zijn er minder protesten, maar Etemad ziet dat Iraanse Nederlanders nog steeds heel erg begaan zijn met wat er in Iran gebeurt. "Ik tel de dagen af tot 16 september en ik hoop dat er dan ook hier weer een protest wordt georganiseerd. Wij willen mensen in Iran steunen en dat is onder andere door ook de straat op te gaan en aandacht te vragen voor hun levens."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie