Binnenland
BNNVARA

Staatssecretaris Van Huffelen over bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Van Huffelen over bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen kwam dit weekend terug van een bezoek aan Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Na orkaan Irma, de coronacrisis en de huidige hoge inflatie is het aanpoten voor de bewoners. Over haar bezoek en de gesprekken die ze daar voerde, vertelt ze in De Nieuws BV.

De gesprekken die Van Huffelen gevoerd heeft gingen voornamelijk over de grote problemen die de bevolking ondervindt ten gevolge van Orkaan Irma en de coronapandemie. "Hoofdpijndossiers", noemt Van Huffelen ze, maar het alomvattende thema is volgens de staatssecretaris armoede en alles wat daarmee samenhangt.

Economische situatie

Door de orkaan en de pandemie is het toerisme weggevallen, veruit de belangrijkste economische bron voor de eilanden. "In Curaçao is de economie door corona vijftien jaar terug in de tijd gegaan", aldus Van Huffelen. Zo zijn veel banen in die sector verloren gegaan. Van Huffelen: "Ik sprak mensen die meerdere banen hadden en nog steeds niet rond konden komen."

Toekomst

Om de huidige economische situatie te verbeteren, moet er geïnvesteerd worden. Zo heeft de regering van Sint Maarten een deal gesloten met een cruisemaatschappij die meer dan duizend banen zou creëren. In principe vindt Van Huffelen het geen slecht idee om te investeren in de bestaande, toeristische, economie, maar vindt ze ook dat de economie niet te afhankelijk moet zijn van het toerisme. "De eilanden hebben ook andere vormen van economische groei nodig om te zorgen dat ze in de toekomst beter beschermd zijn tegen natuurgeweld en pandemieën."

Zo ziet de staatssecretaris wel mogelijkheden tot nieuwe economische bronnen en groei, waarbij digitalisering een grote rol speelt: "Veel dienstverlening kan gedigitaliseerd worden. En dat kan vanaf de eilanden heel goed. Vooral Curaçao heeft een goede internetverbinding."

Samenwerking Nederland

"Om het Caribisch deel van het Koninkrijk te helpen wil Nederland samenwerken om te zorgen dat de basis van de economie van deze landen verstevigd wordt", aldus Van Huffelen. Volgens de staatssecretaris krijgt deze samenwerking vorm door beide te investeren in hervormingen. Zo moeten de belastingopbrengsten omhoog en moet het vergunningsstelsel verbeterd worden zodat het voor investeerders aantrekkelijk wordt om te investeren.

Van Huffelen legt uit dat het samenwerken maar een beperkte invloed heeft op de regering van de eilanden. "We zijn een koninkrijk, maar de drie eilanden zijn in principe drie autonome landen die hun eigen toekomst moeten bepalen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie