Binnenland

Catalonië: onderdeel van Spanje of niet?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Catalonië: onderdeel van Spanje of niet?

Dit jaar raakten Catalonië en Spanje hopeloos verdeeld over de vraag hoe het verder moet met de positie van de Catalaanse regio in Spanje. Drie maanden geleden hielden de Catalanen een referendum waarbij de Spaanse politie hard ingreep. In Het Geluid van 2017 ontvangen we Miquel Bulnes, auteur van een boek over het Jaren '20-Spanje, en Miquel Marzabal I Galana, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Catalanen voor Onafhankelijkheid.

Miquel Marzabal, Catalaan, was zelf aanwezig in Catalonië op de dag van de onafhankelijkheidsverkiezingen. "Ik stond eerst in de rij, maar door onderbezetting werd ik gevraagd in het stembureau te helpen. Daarom ben ik niet gemept", zegt Marzabal. "Het forse geweld van de politie tegen mensen die vreedzaam in de rij stonden was akelig."

Paradijselijke ideeën

Miquel Bulnes, van Spaanse afkomst, is kritisch over de onafhankelijkheidswens van de Catalanen. "Het lijkt mij een slecht idee op vele fronten, vooral voor de Catalanen zelf", zegt hij. "Vooral de verdeeldheid onder Catalanen onderling vind ik lastig. De ene helft is gek gemaakt met paradijselijke ideeën van een onafhankelijke staat. De andere helft wil dat niet."

Marzabal noemt zelf het Spaanse parlement als een belangrijke reden voor onafhankelijkheid. "Vijftig wetten van het Catalaanse parlement zijn in Madrid vernietigd in de laatste twee jaar. Dat gebeurt ook al tientallen jaren, dat bevoegdheden steeds weer worden overruled." Het houdt volgens Marzabal de Catalanen tegen in wat mogelijk is. "We willen ons kunnen ontwikkelen, maar dat wordt telkens weer onmogelijk gemaakt."

Verkiezingen

Inmiddels zijn in Catalonië opnieuw verkiezingen geweest, met dezelfde uitslag als in het referendum dat zo uit de hand liep. Toch zegt dat volgens Bulnes niet alles. "Door het systeem in Catalonië is er nu een meerderheid in zetels, maar een minderheid van de bevolking heeft voor gestemd. Dat lijkt me een onstabiele basis."

Vooruitkijkend ziet Miquel Marzabal dat er waarschijnlijk nog een lange weg te gaan is. "Ik denk dat, als wij onafhankelijk willen worden, dat de prijs hoger is dan wij dachten. Of Catalanen daartoe bereid zijn: dat weet ik niet."

Spaanse Nederlanders over de afscheiding van Catalonië

Met persoonlijke gesprekken bij grote nieuws- en sportgebeurtenissen van de afgelopen twaalf maanden, brengt NPO Radio 1 drie dagen lang Het Geluid Van 2017.

Ster advertentie
Ster advertentie