Binnenland
NOS

Viroloog: effect van nieuwe coronaregels moeilijk te voorspellen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog: effect van nieuwe coronaregels moeilijk te voorspellen

De anderhalvemeteregel wordt vandaag losgelaten. Hier staat tegenover dat in de meeste horeca, en in
theaters en bij evenementen iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs moet laten zien. Met een scanner moet de QR-code in de coronacheckapp duidelijk maken of iemand is gevaccineerd, onlangs negatief is getest of is hersteld van corona.

Anne Wensing, arts-microbioloog en viroloog bij het UMC Utrecht, is optimistisch over de aanpassing van de regels, zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. “Het geeft ons weer een stukje vrijheid terug.”

Volgens Wensing was de anderhalvemeterregel een doeltreffend middel om de verspreiding van het virus tegen te gaan. “Niks is natuurlijk honderd procent veilig, maar het had absoluut een groot effect op de transmissies, dat blijkt uit ook uit studies. Als viroloog gezien is het op zich jammer dat dat losgelaten wordt, maar zoals we allemaal als onderdeel van deze maatschappij begrijpen, moeten we op een gegeven moment ook wel echt stappen nemen.”

Daarnaast staan de besmettingscijfers er beter voor dan verwacht, zegt Wensing. “Na de vakantie waren we bang dat het toch weer enorm zou toenemen en dat is een beetje uitgebleven, hoewel de daling wel langzaam is gegaan.”

'We willen niet terug naar af'

Het effect van de versoepelingen op de besmettingscijfers is moeilijk te voorspellen volgens Wensing. “Zo lang er weinig virus circuleert heb je met het loslaten van maatregelen ook minder risico. Maar als dat toeneemt is er toch best een aardige groep die niet gevaccineerd is of die niet goed reageert op vaccinatie, en daardoor onvoldoende beschermd is. Ik heb de hoop dat mensen zich houden aan de nieuwe maatregelen, ook al is het best ingewikkeld, maar we willen niet terug naar af”.

Met het oog op het naderende griepseizoen is het belangrijk dat mensen zich blijven testen bij klachten, zegt Wensing. “Ik denk dat we best kans hebben op een stevig griepseizoen. Omdat we nu voor het eerst echt de anderhalve meter gaan loslaten. Je merkt dat mensen ook weer verkoudheden en dergelijke oplopen. Het is moeilijk omdat griep en corona in het begin dezelfde symptomen geven. Dat betekent dat de testbereidheid enorm belangrijk is. Dat mensen niet denken dat het wel een griepje zal zijn en ik laat het maar.”

Een van de nieuwe regels die vandaag ingaan is het verplicht tonen van een coronatoegangsbewijs in bijvoorbeeld de horeca. Een systeem dat volgens Wensing kan werken. “Uit de Fieldlab-experimenten blijkt dat het echt wel kan. Het is vorige keer misgegaan omdat die pas te vroeg na vaccinatie werd afgegeven en omdat mensen ermee sjoemelden. Ik denk dat het belangrijk is dat we daar lessen uit leren en niet sjoemelen met de pas en het gebruiken zoals het bedoeld is.”

Testen bij de sportkantine

Bij sportvereniging Kampong in Utrecht zijn ze voorbereid op dit systeem. Daar is van 8.00 tot 20.00 uur een beveiliger aanwezig die voor de deur coronatoegangsbewijzen scant.

"We doen ons best om het een beetje in goede banen te leiden en we zijn blij dat we niet meer handhavend moeten opreden op het terras. Eén keer bij de deur scannen is een betere situatie dan hiervoor”, zegt barman Sebastiaan.

Eén van de bezoekers van de Kampong-kantine denkt dat het loslaten van de anderhalvemeterregel wel wennen zal zijn. "Maar ik heb er geen problemen meer mee. Je hebt natuurlijk bijna twee jaar lang proberen afstand te houden en nu zou je in principe langs de zijlijn weer dichtbij elkaar kunnen staan. Gezellig lijkt me dat weer."

Aanpassen van de maatregelen

Ster advertentie
Ster advertentie