Binnenland
NOS

Onderzoek naar heropening zaak vrachtwagenchauffeur die ook agent doodreed

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek naar heropening zaak vrachtwagenchauffeur die ook agent doodreed

De nabestaanden van de vorig jaar doodgereden Hennie Boutkam willen dat de politie opnieuw onderzoek gaat doen naar dit fatale ongeluk, waarbij dezelfde vrachtwagenchauffeur betrokken was die begin deze maand ook een Rotterdamse motoragent zou hebben doodgereden. Dat zegt advocaat Frank Van Ardenne in RadiOlympia. Van Ardenne bekijkt welke mogelijkheden er zijn om de zaak van Hennie Boutkam, die door justitie was geseponeerd, te heropenen.

Video niet beschikbaar

De 79-jarige Boutkam kwam in juli vorig jaar om het leven nadat ze was aangereden bij het oversteken van de N496 bij Rockanje. Na een reconstructie kwam toen vast te staan dat de vrachtwagenchauffeur de aanrijding niet had kunnen voorkomen, hoewel zijn truck te zwaar beladen was.

De nabestaanden van de doodgereden vrouw uit Hellevoetsluis twijfelen aan de kwaliteit van het toenmalige onderzoek. Volgens hen is bijvoorbeeld de echtgenoot van de 79-jarige Boutkam niet als getuige gehoord, terwijl hij voor zijn vrouw fietste. Advocaat Van Ardenne kan dat overigens nog niet bevestigen, omdat hij het strafdossier nog niet heeft kunnen inzien. 'Maar dat is wel wat de familie mij heeft verteld.'

Heropening onderzoek

De vrachtwagenchauffeur die bij het ongeluk van Boutkam was betrokken reed in 2015 ook een motoragent aan, die daarbij zwaargewond raakte. Begin deze maand reed hij motoragent Arno de Korte dood.

Van Ardenne benadrukt dat hij primair is ingeschakeld om te onderzoeken of heropening van het onderzoek naar Hennie Boutkam mogelijk is. 'Maar de andere twee ongevallen kunnen daarin wel een rol spelen', zegt hij.

De advocaat wijst op het bestaan van schakelbewijs. 'Als de wijze waarop de drie ongevallen zijn gebeurd op essentiƫle punten overeenkomt, kan sprake zijn van schakelbewijs. Dat kan een rechter gebruiken bij een eventuele veroordeling.'

Wat misschien vorig jaar onvoldoende was om een strafbaar feit vast te stellen, kan met de wetenschap van nu misschien wel, redeneert hij. 'Daarom wil ik dat daar nu onderzoek naar wordt gedaan.'

Ongeluk agent

De 47-jarige motoragent Arno de Korte kwam op 7 juli om het leven nadat hij was aangereden door een trucker, die daarna doorreed. De 45-jarige chauffeur werd later alsnog aangehouden.

Een directe collega van De Korte vertelde na de dood van de motoragent dat de betrokken chauffeur bij de politieleiding bekendstond als iemand die levensgevaarlijk gedrag vertoonde.

Nabestaanden fietser eisen onderzoek naar vrachtwagenchauffeur die ook agent doodreed

Ster advertentie
Ster advertentie