Binnenland
NOS

Meer geweld rond voetbalwedstrijden, roep om strengere aanpak

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer geweld rond voetbalwedstrijden, roep om strengere aanpak

Het afgelopen halfjaar zijn al meer voetbalgerelateerde dossiers bij het Openbaar Ministerie (OM) binnengekomen dan in heel 2019. Dat was het laatste jaar voor de coronacrisis losbarstte en er geen of minder publiek in de stadions zat.

Over de eerste zes maanden van dit jaar staat de teller op 155. 107 daarvan draaiden om openlijke geweldpleging. In heel 2019 waren er 164 zaken, waarvan 85 openlijke geweldpleging. Andere incidenten zijn belediging, mishandeling, vernieling en het afsteken van vuurwerk.

“Er heerst een soort van anarchie”, zegt Jan Brouwer, hoogleraar recht en samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens hem is er bijna niemand meer om jonge supporters bij de hand te nemen en de regels te vertellen. “En na het stilleggen van de toegang tot stadions, waren supporters een beetje uitgehongerd en toe aan een verzetje", zegt Brouwer in het NOS Radio 1 Journaal.

Burgemeester Marcouch van Arnhem ziet heil in een "persoonsgerichte aanpak" en wil dat geweldplegers ook in andere plaatsen een stadion niet meer in mogen. "Deze zogenaamde supporters zijn alleen maar uit op geweld. Je moet de raddraaiers goed kennen en de maatregelen consequent toepassen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie