Binnenland
NOS

De Jonge verkijkt zich op levering vaccins, vertraging waarschijnlijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Jonge verkijkt zich op levering vaccins, vertraging waarschijnlijk

550.000 Nederlanders worden later ingeënt dan coronaminister Hugo De Jonge maandag in zijn brief in de kamer schreef. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat zeker 1 miljoen vaccins later komen, omdat farmaceuten ze niet op tijd kunnen leveren. Het komt doordat de minister een te positief beeld heeft geschetst en maar weinig realistisch bleek in zijn brief.

Video niet beschikbaar

"Minister de Jonge is veel te positief geweest. Hij vertelde namelijk dat het bedrijf Curavec dit kwartaal nog 600.000 vaccins kan leveren, maar dat kan helemaal niet. Het vaccin is namelijk nog niet goedgekeurd. Dan gaat De Jonge ook nog uit van 500.000 extra vaccins die besteld zijn bij Pfizer, maar zij zeggen ook dat het niet gaat lukken. Dat gaat vertraging betekenen", vertelt NOS-correspondent Thomas Spekschoor in het NOS Radio 1 Journaal.

Onduidelijk of De Jonge het ook al wist

Het is nog onduidelijk of Hugo De Jonge dit ook al wist, maar het feit is wel dat hij het had kunnen weten. Het vaccin van Curavec zit namelijk nog in de testfase, iets dat zij meerdere keren ook publiekelijk hebben gezegd. "Ik heb zelf ook bij Pfizer nagevraagd hoe het zit met de doses van De Jonge, zij stellen dat deze pas in juli beschikbaar zijn. Als ik dat kan navragen bij de commissie, dan kan het ministerie dat natuurlijk ook", gaat Spekschoor verder.

Het betekent dat Nederland 1.1 miljoen vaccins niet geleverd gaat krijgen dit kwartaal, waardoor zo’n 550.000 Nederlanders langer zullen moeten wachten op een vaccinatie. "Er moet dan ook bij gezegd worden dat De Jonge beloftes heeft gemaakt die hij niet kan nakomen. Het is echter niet zo dat er meer Nederlanders waren gevaccineerd als hij dat niet had gedaan. De vaccins zijn er gewoon niet, of de minister ze nu beloofd heeft of niet."

De Jonge schreef in zijn brief wel dat het om een voorlopige planning is. Iets dat hij naar verwachting vol zal gaan houden. "Het kan natuurlijk zijn dat de planning verandert, maar we kunnen eerder stellen dat de planning allang al is veranderd. Hij heeft zich daar gewoonweg volledig op verkeken.", sluit Spekschoor af.

RJN Vaccins

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie