Binnenland

Apothekers niet blij met regelmatig wisselen medicijnen voor patiënten

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Apothekers niet blij met regelmatig wisselen medicijnen voor patiënten

Patiënten moeten steeds vaker wisselen naar een ander (merk) geneesmiddel. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de zorgverzekeraar kiest om goedkopere geneesmiddelen te vergoeden, waardoor een patiënt overstapt van een merkmedicijn naar een generiek, merkloos middel. Uit onderzoek van De Monitor blijkt dat apothekers hier niet tevreden over zijn.

"Dagelijks kom ik tegen dat mensen niet begrijpen dat ze een ander medicijn krijgen," vertelt de voorzitter van de KNMP, de brancheorganisatie voor apothekers, Aris Prins in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat kan gezondheidsrisico's opleveren voor patiënten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld verward zijn over hoe vaak ze het medicijn moeten innemen. En ze snappen niet waarom ze naar een ander medicijn moeten."

Ook waarschuwt Prins dat hij in de dagelijkse praktijk verwarring tegenkomt. "Niet iedereen kan het even goed begrijpen als ze moeten wisselen. Vooral als mensen meerdere medicijnen moeten nemen, kan het lastig zijn om te onthouden welk medicijn wanneer moet worden ingenomen. Als dat dan ook nog verandert, wordt het heel verwarrend." Ook geven patiënten aan dat ze het zelf moeilijk vinden om de wisseling te begrijpen.

Hoewel de werkzame stof in het medicijn vaak niet verschilt, zijn de hulpstoffen wel anders. "Daardoor kunnen patiënten bijwerkingen krijgen die ze bij het eerdere medicijn niet hadden." En het fout innemen van het nieuwe medicijn, baart de brancheorganisatie ook zorgen. "Je kan echt ziekenhuisopnames voorkomen als we minder hoeven te wisselen."

Toch ziet Prins de zorgverzekeraars niet als de enige boosdoener. "Als mensen het verantwoord vinden om 50 euro te besparen op deze manier, dan moeten ze dat doen. Maar wij vinden het niet voor iedereen verantwoord. Nu zijn we gewoon teveel tijd kwijt als apotheker om uit te leggen aan mensen dat ze moeten wisselen vanwege een zorgverzekeraar. Daarom moet er iets veranderen: de balans is kwijt."

De uitzending van De Monitor 'Alweer wisselen van medicijn?' is vanavond te zien om kwart over tien op NPO2.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie