Binnenland
NOS

Steeds meer steekmoorden in Londen: 'Een goed keukenmes volstaat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer steekmoorden in Londen: 'Een goed keukenmes volstaat'

Bij vechtpartijen en ruzies zijn op Oudejaarsdag vier mensen omgekomen in Londen. Hoewel de sterfgevallen niets met elkaar te maken hebben, ging het in alle gevallen om jonge jongens die werden gedood met een mes.

"In veel gevallen gaat het om bendegeweld", legt correspondent Tim de Wit uit in NOS Met het Oog op Morgen. "Bendeleden gebruiken messen als wapen om iemand om te brengen. Dat is geen nieuw fenomeen, maar het aantal gevallen neemt de afgelopen jaren enorm toe. In 2017 helemaal: het afgelopen jaar kwamen alleen al in Londen tachtig jongeren om door messteken."

Bendes maken volgens De Wit graag gebruik van messen omdat die gemakkelijk te verkrijgen zijn. "Een goed keukenmes volstaat al. Het is in Groot-Brittanniƫ nu eenmaal lastig om aan vuurwapens te komen omdat het een eiland is. Sommige jongeren zeggen standaard een mes bij zich te dragen om zich kunnen beschermen."

Steekpartijen groeiend probleem in Londen

Naast messen zijn ook zuuraanvallen een berucht wapen in het Londense bendegeweld. Jongeren gooien dan een vloeistof in iemands gezicht om die ernstig te verminken. "Dan moet je denken aan ammoniak of schoonmaakmiddelen die je natuurlijk ook gewoon bij de supermarkt kunt halen."

'London needs you alive'

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, startte al een campagne. Posters in de stad en een korte videoclip moesten jongeren ontmoedigen om een mes te dragen. In de praktijk had dat maar weinig effect, weet De Wit. "Critici vinden dat windowdressing: vooral veel mooie woorden en een hippe clip."

In een reactie op de sterfgevallen op Oudejaarsdag zegt de politie van Londen prioriteit te maken van de steekpartijen. "Maar ze zeggen ook veel meer middelen nodig te hebben om wapens in beslag te nemen. De politie heeft meer mensen op straat nodig om dit tegen te gaan. Ze willen in gesprek met scholen en met ouders."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie