Binnenland
EO

Straatpastor organiseert filosofieclub voor daklozen in Amsterdam

foto: Theo van Ghesel Grothe
  1. Nieuwschevron right
  2. Straatpastor organiseert filosofieclub voor daklozen in Amsterdam

Het gaat om de ontmoeting. Dat is het motto van straatpastor Hanna Wapenaar. Dagelijks fietst ze samen met een aantal vrijwilligers met een bakfiets door Amsterdam, zoekend naar mensen die behoefte hebben aan een kopje koffie en een goed gesprek. Daaruit ontstond zelfs een filosofieclub voor daklozen, vertelt Wapenaar in Dit is de Zondag.

Vier jaar geleden kwam Wapenaar in Amsterdam terecht, zonder de stad echt goed te kennen. Om contact te leggen met de omgeving begon ze een nieuw project: lunch voor twee. "Als je twee lunchpakketjes meeneemt en aan iemand vraagt of ze deze met je willen delen, dan heb je gelijk op een laagdrempelige manier contact", vertelt ze in Dit is de Zondag. "Zelfs als ze geen boterham willen, dan heb je wel een gesprek. Ze moeten toch tegen je praten, dus het kan eigenlijk niet mislukken."

Tijdens de pandemie is het project uitgegroeid tot een cateringservice op wielen. Met een grote bakfiets genaamd 'de Koffiets' en een aantal vrijwilligers, fietst Wapenaar dagelijks door de straten van Amsterdam. Hier gaat ze in gesprek met mensen die een bakje koffie goed kunnen gebruiken. "Na een tijdje komen er ook mensen naar jou toe die even hun ei kwijt willen. Dat soort contact ontstaat, omdat je er met aandacht voor de mensen bent."

De pandemie is ook zwaar voor dak- en thuislozen, merkt Wapenaar: "Tijdens de eerste lockdown twee jaar geleden merkten we dat de groep het echt nodig had. Het is heel belangrijk dat je even met iemand een kopje koffie kunt drinken en het ergens over kan hebben."

Filosofieclub

Een van haar andere bezigheden is de filosofieclub voor dak- en thuislozen. Elke week komt een vaste kern bij elkaar voor gezelschap en een goed gesprek. "Die gesprekken kunnen alle kanten opgaan. Soms neemt iemand een artikel mee of een boek die we vervolgens bespreken. Een andere keer bespreken we weer de vraag: waar voel jij je thuis?"

Gebrek aan animo is er niet. De meeste leden van de groep zijn hier via mond-tot-mondreclame terechtgekomen. "Als mensen zich ergens thuis voelen of zich gezien en gehoord voelen, dan geven ze dat aan anderen door. Ook als ik iemand in het park tegenkom die daar elke dag een boek leest, denk ik: laat ik die eens uitnodigen."

Niks moet

Ondanks alle tegenslagen is Wapenaar positief ingesteld. "Alles wat ik doe, hoop ik te doen vanuit mijn overtuiging en geloof." Toch wil ze niet alleen maar evangeliseren. "Het gaat om de ontmoeting. Als ik in de voetsporen van Jezus wil treden, dan ga ik niet iemand met de bijbel om de oren slaan. Dat deed Jezus ook niet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie