Binnenland
NOS

'Bouterse lijkt aandrang op terugtreden procureur-generaal in te trekken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bouterse lijkt aandrang op terugtreden procureur-generaal in te trekken'

Het lijkt erop dat de Surinaamse president Bouterse terugkomt op de eis dat de procureur-generaal zijn ontslag zou indienen, nadat er een strafeis van 20 jaar tegen hem werd uitgesproken in het Decembermoorden-proces.

"In een uitgegeven verklaring staat in diplomatiek en wollig taalgebruik dat het erop lijkt dat hij de beschuldigingen en de aandrang op het terugtreden van de procureur-generaal intrekt", zegt correspondent Harmen Boerboom.

'Het lijkt erop dat president Bouterse aan het terugkrabbelen is'

Eerder was er al een verklaring van het OM waarin ze zeggen met verontwaardiging kennis te hebben genomen van het eerdere besluit van de president.

"De procureur-generaal, zo zeggen ze, is voor het leven benoemd. Juist om invloed vanuit de politiek te voorkomen en om de onafhankelijkheid van het Openbaar Ministerie te waarborgen. Ze spreken van een onnodige verstoring van de trias politica", zegt Boerboom.

Ook de oppositiepartijen in het parlement verzetten zich. "De regering wordt opgeroepen het pad van de confrontatie te verlaten." De bisschop van Paramaribo sprak zich ook duidelijk en kritisch uit over de kwestie uitgesproken. "Allemaal zware woorden. Blijkbaar heeft het indruk gemaakt op de president."

Ster advertentie
Ster advertentie