Binnenland
BNNVARA

Wezel valt rat aan in Amsterdam: gebeurt dit vaker?

foto: Anja H/Vroege Vogelsfoto: Anja H/Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wezel valt rat aan in Amsterdam: gebeurt dit vaker?

Midden op een fietspad in Amsterdam valt een wezel een bruine rat aan. Filmer Jelle de Wit ziet het vol verbazing gebeuren. De wezel is maar een klein roofdiertje, toch kan die een rat gemakkelijk aan. Gebeurt dit vaker? En: wat gebeurde er nou precies? Dat hoor je in Vroege Vogels.

Instagram hit: wezel pakt rat

De wezel is het kleinste roofzoogdier ter wereld en komt gewoon in Nederland voor. Met een lengte van maximaal 23 cm lijkt het dier wel wat op een slanke muis met een kort bruin staartje. De staart heeft geen zwarte punt, zoals bij de grotere hermelijn, die verder veel op de wezel lijkt. In de volksmond wordt de wezel dan ook de muishond genoemd, of de 'rennende sigaar'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Video bij Vroege Vogels

"Ik was in Amsterdam Noord en zag een kleine marter een Amsterdamse rat aanvallen en uiteindelijk meesleuren maar zijn holletje", schrijft Jelle bij de video die hij aan Vroege Vogels stuurde. "Ik was enorm verrast omdat ik nog nooit een marter in het wild had gezien, laat staan een gevecht voeren met zo’n groot beest. Dus hopelijk kunnen jullie er wat mee!"

Hoe kan het dan dat zo'n klein diertje een joekel van een rat te pakken krijgt? "Het is sowieso heel bijzonder dat een wezel het opneemt tegen en ook nog wint van een rat." legt Anne Bus van de Zoogdiervereniging uit. "Dat komt zelden voor. Hermelijnen zouden het nog wel aankunnen, die zijn iets groter. Maar een wezel zet eigenlijk alleen de aanval in op een rat als deze al verzwakt is. Dus of de rat is aangereden, of hij is vergiftigd. Maar het blijft bijzonder om te zien"

Wezel is een kleine marterachtige

Ook op Instagram is dit filmpje door veel mensen bewonderd. Uit de reacties blijkt wel dat er wat verwarring is over de term ‘marter’. Officieel worden de wezel, hermelijn en bunzing gerekend tot de kleine marterachtigen. Ze zijn flink kleiner dan bijvoorbeeld de steenmarter en de boommarter. Laat staan soorten als de otter en de das, die ook tot deze ‘groep’ behoren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie