Binnenland

'Gezicht van Amerikaans grensbeleid' is samen met haar moeder
NOS

foto: JOHN MOORE/GETTY IMAGESfoto: JOHN MOORE/GETTY IMAGES
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gezicht van Amerikaans grensbeleid' is samen met haar moeder

Yarela, het 2-jarige meisje dat hét gezicht is geworden van het verscherpte Amerikaanse grensbeleid, is weer samen met haar moeder in Texas. Dat zegt haar vader (32) tegen een Spaanstalige nieuwszender.

Denis Javier Varela Hernandez heeft de afgelopen dagen geen direct contact gehad met zijn vrouw en dochter. Kennissen hebben hem verteld dat de twee het goed maken en samen in de Amerikaanse staat Texas in hechtenis zitten.

Een foto waarop te zien is hoe Yarela huilend opkijkt terwijl haar moeder wordt gearresteerd bij de Amerikaans-Mexicaanse grens ging deze week de wereld over. Moeder en dochter maakten deel uit van een groep van zo'n twintig mensen die de grens met Texas waren overgestoken. De grenspolitie betrapte ze op 12 juni bij de plaats McAllen.

Wat voor invloed die foto heeft gehad op het debat in de VS, bespraken we in Podcast De Dag:

{podcast audio="48333" caption="Hoe-één-beeld-meer-kan-zeggen-dan-duizend-woorden"}

Het was voor vader Hernandez moeilijk om de foto te zien. "Natuurlijk heb ik gehuild", zegt hij.

Varela Hernandez werkt in Honduras als kapitein maar zijn vrouw Sandra is werkloos. Hoewel hij wist dat ze overwoog om naar de Verenigde Staten te gaan, heeft ze hem niet verteld dat ze de reis ook daadwerkelijk ging ondernemen. "Ik heb geen kans gehad om afscheid te nemen van mijn dochter en kan nu alleen maar wachten."

Het echtpaar heeft nog drie andere kinderen die zijn achtergebleven in Honduras: zoon Wesly (14) en dochters Cindy (11) en Brianna (6). Ook zij hebben de foto en bijbehorende nieuwsberichten gezien. "Ik probeer er maar niet te veel over te praten", zegt hun vader. "Ze weten nu in ieder geval dat hun moeder en zusje veilig zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie