Binnenland

Onderzoekers vrezen tal van ziekten door bestrijdingsmiddelen bij boeren

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoekers vrezen tal van ziekten door bestrijdingsmiddelen bij boeren

Landbouwgif zit niet alleen in de grond van boeren, maar ook in hun bloed. Dat bleek vorige maand uit tussentijds onderzoek onder leiding van Wageningen University & Research. Artsen willen onderzoek naar wat dat betekent voor de gezondheid, schrijft NU.nl. Neuroloog Bas Bloem verwacht dit jaar resultaten van een onderzoek naar de Ziekte van Parkinson in de Bollenstreek, waar bestrijdingsmiddelen veel worden gebruikt.

Nu te beluisteren: Krijg Ik Parkinson? - Krijg Ik Parkinson?

Pesticiden worden al langer in verband gebracht met bijvoorbeeld de Ziekte van Parkinson. Voor NPO Radio 1 en AVROTROS maakte verslaggever Laura Kors de podcast Krijg ik Parkinson?

Een loterij die je niet wil winnen

Als tiener pelde EenVandaag-verslaggever Laura Kors zomer na zomer tulpenbollen in West-Friesland. Wanneer ze tijdens een radioreportage in Velden (Limburg) Parkinson-patiënt Ger Geurts ontmoet, die zijn ziekte waarschijnlijk te danken heeft aan blootstelling aan landbouwgif, gaan bij Laura de alarmbellen af. Kan zij nu ook de ziekte van Parkinson krijgen? En hoe zit dat met haar familie, vrienden en dorpsgenoten?

Top-expert neuroloog Bas Bloem van de Radboud Universiteit Nijmegen laat weten Laura’s zorgen niet weg te kunnen nemen. Dit is het begin van een zoektocht naar de risico’s van blootstelling aan pesticiden. Is er een manier om zeker te weten dat je de ziekte van Parkinson krijgt? Of is het een soort loterij, eentje die je niet wil winnen?

#1 - Lutjebroek - Krijg Ik Parkinson?

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie