Binnenland
BNNVARA

Zwaarste beenvis ter wereld verdwaald bij Texel

foto: Ecomarefoto: Ecomare
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwaarste beenvis ter wereld verdwaald bij Texel

Het is een van de wonderlijkst uitziende vissen die er op de aarde rondzwemt: de maanvis. Een verzwakt exemplaar werd vorige week aangetroffen tussen het zeewier in de NIOZ-haven op Texel. De maanvis was duidelijk verdwaald. Opvangcentrum Ecomare heeft de vis opgenomen en gaat het dier later mogelijk weer uitzetten. In Vroege Vogels praten we erover met Arthur Oosterbaan van Ecomare.

De maanvis wordt ook wel klompvis genoemd, en lijkt op een hoofd met een staart. Een staartvin heeft de vis niet. De borstvinnen zijn smal en de rugvin is lang, waardoor de maanvis meestal hoger is dan lang. Het exemplaar dat bij Texel is aangespoeld is 60 cm in doorsnede, wat vrij klein is. Een volwassen dier is rond de 2 meter groot. Er zijn zelfs exemplaren bekend van 4 meter, die 2300 kg wogen. Daarmee is deze soort de zwaarste beenvis ter wereld. Het dier heeft nog een record op haar naam staan. Een vrouwtje kan namelijk wel 300 miljoen eitjes in één legsel leggen, meer dan elk ander gewerveld dier.

Menu

Maanvissen eten vooral kwallen, maar ook wel andere kleine zeedieren, als visjes en plankton. Uit zenderonderzoek van de Universiteit van Tokyo blijkt dat maanvissen niet de hele kwal naar binnen slokken, maar alleen de mondtentakels en de geslachtsorganen afbijten.

Mola mola

De wetenschappelijke naam Mola mola betekent 'molensteen molensteen', waar de maanvis op lijkt met zijn ronde, grijze lichaam. Maanvissen zwemmen rechtop, maar liggen ook wel op hun zij tegen het wateroppervlak aan. Zo warmen ze op en kunnen zeevogels parasieten van hun huid eten. Aan dit gedrag danken ze hun Engelse naam sunfish.

Video gemaakt door Ecomare

Bedreigd

Maanvissen komen vooral voor in tropische en subtropische wateren, maar vermoedelijk door klimaatverandering worden ze steeds vaker in de Noordzee waargenomen.

Sinds 2015 staat de maanvis op de rode lijst van bedreigde soorten. Een belangrijke bedreiging zijn de visnetten waarin de soort onverhoopt verstrikt raakt, als bijvangst dus. In Europa mag er niet op de maanvis worden gevist. In Azië gebeurt dat wel. Daar wordt deze vis als een delicatesse gezien.

Maanvis op Texel

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie