Binnenland
KRO-NCRV

Verkeerskundige tegen fietshelmen: 'Verkeersidioten zijn het probleem'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkeerskundige tegen fietshelmen: 'Verkeersidioten zijn het probleem'

Een helm ontmoedigt fietsen, terwijl we dat juist aan alle kanten moeten stimuleren. Dat zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen bij Spraakmakers.

"Ik denk dat als we een helm gaan invoeren, heel veel mensen van de fiets afstappen", zegt Tertoolen. "Ze vinden het te veel gedoe, vinden het er niet flitsend uitzien en noem maar op. Dan pakken ze weer de auto en dat is precies wat we niet willen."

Omgekeerde wereld

Daar komt bij dat je juist de wegmisbruikers moet aanpakken. "Mensen houden geen rekening meer met elkaar, rijden redelijk asociaal en gaan alleen maar voor zichzelf. En dan zou je dus de meest kwetsbare verkeersdeelnemer moeten wapenen tegen al die - met respect idioten - op de weg. Dan ben je toch echt met de omgekeerde wereld bezig."

Bovendien heeft de politie helemaal geen tijd om te controleren. "Ze klagen nu al over te weinig mankracht", zegt hij. Tertoolen ziet veel mensen ook gewoon appen op de fiets. "Daar wordt nauwelijks op gehandhaafd. Steek daar liever je energie in."

Helm leidt tot roekeloos gedrag

De verkeerspsycholoog merkt ook op een helmplicht kan leiden tot meer roekeloos gedrag. "Hoe veiliger we ons voelen in het verkeer, hoe onveiliger we gaan gedragen, ons gaan gedragen."

Hij ziet meer in cursussen voor bijvoorbeeld e-bikerijders. "Als je zegt ik wil die fiets hebben en je hebt geld genoeg, dan krijg je die mee. Er wordt totaal niet gekeken of dat inderdaad een geschikte fiets voor jou is. En of je ermee kunt omgaan. Ik denk dat dat heel erg belangrijk is, want het is echt heel wat anders."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie