Binnenland
NOSNTR

Familie gevraagd te helpen in de zorg door personeelstekort: ‘Dit is het beeld voor de komende jaren’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Familie gevraagd te helpen in de zorg door personeelstekort: ‘Dit is het beeld voor de komende jaren’

Het aantal besmettingen onder zorgpersoneel loopt zo hoog op dat de zorg in het gedrang komt. Bij sommige zorgorganisaties worden daarom aan het kantoorpersoneel en familieleden gevraagd om te komen helpen.

Zorg onder druk door coronabesmettingen

“Voor COVID hadden we al een personeelstekort ”, vertelt Bianca Buurman in Nieuws & Co. Verpleegkundige en voorzitter van Beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland is niet verrast door het inzetten van familieleden en kantoorpersoneel. “De komende jaren wordt dit alleen nog maar meer. Het is een voorbode wat ons te wachten staat.”

Zorg

Buurman hoort steeds vaker dat familieleden en kantoorpersoneel ingezet worden om de gaten maar te kunnen vullen. Door de hoge coronabesmettingen valt nu veel personeel uit. Deze gaten zijn amper tot niet te vullen met ander personeel. Die zijn er niet namelijk niet. “Dan zie je dat er gevraagd wordt aan familie om bij te springen.” Het personeelstekort speelt al langer in het werkveld.

Tekort

Buurman denkt dat dit een situatie is die steeds vaker gaat voorkomen in de toekomst. “We verwachten dat we in de toekomst twee keer zo veel mensen verpleegzorg nodig hebben. Om die zorg te kunnen bieden, hebben we voldoende verzorgenden nodig. Die zijn er niet.”

In de komende jaren zullen waarschijnlijk meer tekorten ontstaan. Buurman noemt daarbij het coalitieakkoord van Rutte-IV. “Het ministerie bezuinigt op de verpleeghuiszorg. Er is eigenlijk 400 miljoen euro minder beschikbaar”, vertelt ze. “Wat je nu ziet, is de start.”

Oplossing

Volgens Buurman wisten we allang dat dit probleem eraan zat te komen. Toch is er in de afgelopen jaren weinig gedaan om het probleem te verhelpen. Familie zal meer moeten doen om voor hun ouderen te zorgen. “Onze maatschappij is hier nog niet op ingericht.”

Dan is het ook nog maar de vraag hoe het probleem gaat oplossen. “Ga je meer in de wijken doen? Daar moeten dan ook meer woonvoorzieningen voor komen. Als je dan voor je ouders gaat zorgen, heb je dan iets als verlof? Dat soort dingen zullen we moeten organiseren.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie