Binnenland
KRO-NCRV

Het getril van Angela Merkel: ‘Het raakte me echt, ik hou van haar’

foto: Angela Merkelfoto: Angela Merkel
  1. Nieuwschevron right
  2. Het getril van Angela Merkel: ‘Het raakte me echt, ik hou van haar’

"Het is haar lichaam, zij moet zelf bepalen wat er naar buiten gebracht wordt", zei astronaut André Kuipers over wat Angela Merkel zou kunnen mankeren. De bondskanselier stond deze week zichtbaar te trillen bij beëdiging van de nieuwe minister van justitie. Zelf zegt Merkel dat er niks aan de hand is.

Toch word er volop gespeculeerd in de media. Journalist Margriet Brandsma vindt de berichtgeving van Bild kwalijk. "Kranten als Die Zeit beschrijven allemaal keurig wat er is gebeurd", zegt ze in Spraakmakers. "Maar Bild opende vanmorgen met een groot verhaal waarin drie medisch deskundigen aan het woord werden gelaten wat het zou kunnen zijn. Er was iemand die speculeerde op Parkinson. Er was iemand die zei: het komt door de stress."

Hongerklop

Dat het door stress zou kunnen komen is voor zowel Brandsma als presentator Frénk van der Linden begrijpelijk. Merkel is al ongeveer 14 jaar bondskanselier. "Die Merkel heeft een hele, hele, hele zware baan", zegt Brandsma. "Gisterochtend stond bij de beëdiging, een paar uur later zit ze in het vliegtuig naar Japan. Daar is ze dan dertig uur en dan vliegt ze weer terug en gaat dan door naar Brussel."

Van der Linden hoopt dat, mocht er iets aan de hand zijn, het niet veel erger is dan dan de hongerklop voor een wielrenner is die de Mont Ventoux op fietst. "Zij fietst wekelijks zes politieke Mont Ventoux op en dat lijkt me een hele klus."

Brandsma is het eens met André Kuipers dat Merkel, die veel waarde hecht aan haar privacy, zich niet verplicht hoeft te voelen om te vertellen wat er aan de hand is. Maar tegelijk vindt ze dat iemand met zo veel macht als Merkel toch de verantwoordelijkheid heeft open kaart te spelen. "Het is wel de bondskanselier van Duitsland. De machtigste vrouw ter wereld. De leider van Europa. Ik denk dat het tijd wordt dat Merkel zelf laat weten wat er wel of niet aan de hand is."

Decolleté

Van der Linden was zeer geraakt door de beelden van de trillende Merkel. "Ik hou van haar. Ik heb in veertig jaar journalistiek nooit een politicus meegemaakt die ik indrukwekkender vond dan Angela Merkel. Het is bijna alsof ik naar mijn moeder kijk. Zij komt op een of andere manier onder mijn huid."

"Ik weet nog hoe vertederd ik was toen ze met dat dat enorme decolleté op een staatsdiner zat. Ik dacht: doe dat niet. Moeder, doe dat nou niet. Kom hier, ik wil je beschermen. Zoals ik het idee heb dat zij heel veel Europese burgers heeft beschermd door haar geweldige manier van politiek voeren."

Het Mediaforum met Magriet Brandsma en Frénk van der Linden

Ster advertentie
Ster advertentie