Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Zwarte Maandag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Zwarte Maandag

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 19 oktober 1987, luidde een beurskrach Zwarte Maandag in.

‘Slachting op beurzen’ en ‘Chaos troef op alle beurzen in de wereld’, kopten de kranten de dag na de krach. Wereldwijd doken de beurzen fors omlaag. De index in Amsterdam had bij het slot op maandag een duikeling gemaakt 12 procent. Dat was ongekend: de grootste daling op één dag.

Ook de beurs in New York brak records. Black Monday toonde daar een daling van 22 procent.

Beurshandelaren waren al zenuwachtig het weekend ingegaan, maar zo’n harde klap zagen ze niet aankomen. Wel ging het de maanden voor de krach al steeds minder goed met de economie: rentes stegen, de koers van de dollar daalde en de VS importeerden meer dan ze exporteerden. Dat laatste leidde tot een handelstekort.

Een echte duidelijke oorzaak is ook dertig jaar later lastig aan te wijzen. Grote gevolgen bleven uit, dankzij sluwe maatregelen van de Federal Reserve. Met steun aan banken en geldinjecties wisten de Federal Reserve de rust terug te brengen op de markten: Zwarte Maandag leidde niet tot een economische crisis.

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie