Binnenland
NOSNTR

Weer explosie in Rotterdam, teller staat op vijftig sinds begin dit jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Weer explosie in Rotterdam, teller staat op vijftig sinds begin dit jaar

Dit jaar alleen al zijn er vijftig explosies in Rotterdam geweest. Vannacht vond de laatste plaats bij een coffeeshop op de Witte de Withstraat. Maar enkele keren raakte iemand bij een explosie gewond. Toch zijn buurtbewoners bang. Hoofdcommissaris van de politie in Rotterdam, Fred Westerbeke, vertelt over de explosies bij Nieuws en Co.

Dit jaar al meer dan 50 explosies in Rotterdam

Opsporen

Vannacht rond 04:30 uur was het weer raak. De politie heeft nog geen dader voor deze explosie kunnen vinden en niemand raakte gewond. Tot nu toe heeft de politie vijf mensen opgepakt voor de explosies. Maar één van hen, een 26-jarige Amsterdammer, was betrokken bij meerdere explosies. "We hebben de afgelopen maanden al veertig aanhoudingen kunnen verrichten." Westerbeke legt uit dat de politie onderzoek doet naar alle lagen van deze misdrijven. Ze doen onderzoek naar plegers én opdrachtgevers. "We maken ons enorm zorgen voor al die burgers waarbij dit om de hoek gebeurt. We snappen enorm goed dat dat een gevoel van onveiligheid geeft. Wij zijn er om die veiligheid te bieden."

Ruzie

Een oorzaak voor de explosies in Rotterdam weet Westerbeke wel te bedenken. "We zien dat er ruzies zijn binnen criminele organisaties over in beslag genomen drugs. Of dat die organisaties andere ruzies met elkaar hebben. Ook zien we een verschuiving. Het gebruik van vuurwapens daalt, maar het gebruik van deze zelf geknutselde constructies neemt toe." De ruzies binnen criminele organisaties en de gevolgen daarvan, ziet de politie door het hele land terug. "We zien ook dat er de druk opgevoerd wordt naar andere familieleden, daardoor hebben we met veel meer locaties te maken. We zien dat er door het hele land gebruik wordt gemaakt van deze explosies."

Oproep

Echter hebben niet alle vijftig explosies iets met elkaar te maken, en soms stoppen de explosies ineens. Westerbeke doet een oproep aan luisteraars. "Wij kunnen dit als politie niet alleen oplossen. We moeten hier samenwerken. We hebben in ons gebied een paar miljoen ogen nodig die als ze iets zien ons direct bellen. We hebben een paar hele mooie aanhoudingen gehad in de afgelopen maanden omdat we gebeld werden door een overbuurman die iets raars zag. Dat is de enige manier hoe we dit kunnen oplossen, dat kunnen we niet alleen."

Tot op heden zijn er geen slachtoffers gevallen door de explosies. Maar toch doet Westerbeke tot slot een oproep aan de meestal jonge daders die zich voor een laag bedrag laten omkopen om de explosies te plaatsen. "Het is enorm risicovol om hier aan mee te doen, je steekt niet zomaar een cobra af. Wees ervan bewust dat je echt iemand dodelijk kan verwonden. Zeker als je meerderjarig bent wordt je daar heel zwaar voor bestraft."

item politire

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie