Binnenland
NOS

Honderden doden gemeld na aardbeving en tsunami op Sulawesi

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Honderden doden gemeld na aardbeving en tsunami op Sulawesi

Het dodental van de aardbeving en de daarop volgende tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi is opgelopen tot bijna 400. Volgens Indonesische media meldde het nationale rampenagentschap eerder vanmorgen 384 doden.

Ook zijn er honderden gewonden en een onbekend aantal mensen wordt nog vermist. De aardbeving met een kracht van zeker 7,5 veroorzaakte gisteren een vloedgolf. Twee steden en verschillende dorpen werden door de tsunami getroffen. Nu het dag is in Indonesië is de verwoesting langs de kustlijn goed te zien.

In de stad Palu, met zeker 350.000 inwoners, heeft een grote brug over een rivier het begeven. Tientallen woningen zijn verwoest en de stad ligt bezaaid met puin. Op het moment van de beving was in Palu een strandfestival aan de gang. Gevreesd wordt dat tientallen tot honderden bezoekers zijn getroffen door de tsunami.

Nederlandse slachtoffers

De stroomvoorziening in de stad is beschadigd waardoor inwoners van het getroffen gebied geen elektriciteit hebben. Ook communicatie met Palu en omgeving is lastig.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat niet bekend is of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Volgens een woordvoerder is er nauw contact met de ambassade in Jakarta.

Dit zouden beelden van de tsunami zijn:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Angst voor naschokken

Het Rode Kruis probeert hulpgoederen het gebied in te krijgen, maar dat gaat moeizaam. "De wegen zijn slecht", vertelt een woordvoerder. "Er zijn aardverschuivingen geweest en overal ligt modder."

Volgens hulpverleners ter plaatse is de situatie schrijnend. "We kregen vanochtend berichten van lichamen die op straat lagen." Veel mensen zijn gevlucht naar hoger gelegen gebieden. "Ze durven niet terug naar hun huizen uit angst voor naschokken."

Vorige maand werd het Indonesische eiland Lombok meerdere keren getroffendoor aardbevingen. Zeker 460 mensen kwamen daarbij om het leven.

Ster advertentie
Ster advertentie