Binnenland
KRO-NCRV

'Scooters en brommers zijn fijnstofbommen. Kap ermee en zo snel mogelijk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Scooters en brommers zijn fijnstofbommen. Kap ermee en zo snel mogelijk'

"Als je bedenkt dat twaalfduizend mensen in Nederland vroegtijdig overlijden als gevolg van luchtverontreiniging, dan is het verbieden van vervuilende scooters en brommers een makkelijke stap", zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds bij Spraakmakers. "Dus gewoon ermee kappen en zo snel mogelijk."

Nijmegen wil alle vervuilende brommers, snorfietsen en scooters uit de stad hebben. Naast dat ze veel geluid maken zijn ze slecht voor de luchtkwaliteit. De stad volgt hiermee andere steden, die bezig zijn met een verbod of er al een hebben.

Een goed idee, vindt Rutgers van het Longfonds. "Die scooters en brommers noemen wij fijnstofkanonnen. Dat is omdat ze een onvergelijkbare hoeveelheid fijnstof uitstoten." Die fijnstof gaat naar de longen, door de longblaasjes en zo naar de vaten van het hart. Dus het is volgens hem een grote veroorzaker van ongezondheid.

Echt een goede stap

"Als je bedenkt dat twintig procent van het astma bij kinderen in Nederland veroorzaakt wordt door luchtvervuiling waar deze brommertjes aan bijdragen. En als je bedenkt dat twaalfduizend mensen in Nederland vroegtijdig overlijden als gevolg van luchtverontreiniging, dan is dit een makkelijke stap. Dus gewoon ermee kappen en zo snel mogelijk."

De elektrische variant van de scooter, daar is hij wel over te spreken, net als de e-step. "Natuurlijk hebben we er oog voor dat die dingen niet neergegooid moeten worden op de stoep. Maar voor longen is dat echt een goeie stap."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie