Binnenland
BNNVARA

Anti-abortusdemonstranten sponsorde onbewust pro-abortusorganisatie door actie 'Pak de Macht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Anti-abortusdemonstranten sponsorde onbewust pro-abortusorganisatie door actie 'Pak de Macht'

Als reactie op 'De mars voor het leven', een beweging die tegen abortus is, bedacht BNNVARA-programma 'Pak de Macht' een sponsorloop voor deze anti-abortusdemonstranten. De opbrengst ging naar Ava, een organisatie die strijdt voor veilige abortus. In De Nieuws BV vertellen Eva de Goeij van Ava en Marieke Rietkerk, eindredacteur van 'Pak de Macht', over de actie.

Zowel Rietkerk als De Goeij waren afgelopen zaterdag aanwezig tijdens 'De mars voor het leven' op het Malieveld in Den Haag. Wat daar volgens De Goeij opviel was de strakke organisatie van de anti-abortusbeweging. "Er waren enorme bussen, veel kinderen die meeliepen en ze hadden vaak dezelfde bordjes met anti-abortus leuzen in de hand." Rietkerk vond de demonstratie confronterend. "Er liepen kinderen mee met het syndroom van Down, met een bord in de sfeer van: mag ik er straks nog wel zijn? Dat greep mij aan."

Tegengeluid nodig

Dat een tegengeluid nog steeds nodig is, merkt Rietkerk ook aan de huidige situatie. "We weten wat er in Amerika aan het gebeuren is, en wij strijden bij BNNVARA ook nog om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te krijgen." Zo is abortus officieel nog steeds illegaal. Rietkerk verwijst ook naar de burgemeesters van grote steden die kort geleden nog moeite hadden om anti-abortusdemonstranten uit de buurt te houden van abortusklinieken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Positief tegengeluid

De Goeij zegt dat de sponsorloop van 'Pak de Macht' gezorgd heeft voor een positief tegengeluid. "We hebben de demonstranten eigenlijk bedankt. Elke stap die ze hebben gezet was onbewust een sponsorloop voor onze organisatie Ava." Ook Rietkerk vindt de actie geslaagd: "Toen we begonnen hoopten we ongeveer één euro per demonstrant op te halen, dat zou ongeveer 10.000 euro zijn. Maar we hebben meer dan 62.000 euro opgehaald." Met het geld wil Ava onderzoek doen naar de tevredenheid van abortuszorg en anticonceptie in Nederland. Deze data is volgens De Goeij nu niet beschikbaar.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie