Binnenland
KRO-NCRV

Tien jaar na schietpartij Alphen: 'Voor veel mensen leeft dit nog elke dag'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tien jaar na schietpartij Alphen: 'Voor veel mensen leeft dit nog elke dag'

Deze week is het tien jaar geleden dat bij een schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan de Rijn zes mensen werden doodgeschoten en zeventien gewond raakten. Oud-burgemeester Bas Eenhoorn krijgt weer kippenvel als hij eraan denkt. "Voor heel veel mensen is dit nog heel erg levend. Elke dag."

Eenhoorn was destijds net een paar weken de waarnemend burgemeester van Alphen. "Ik zie het weer helemaal gebeuren, van minuut tot minuut", zegt hij in Spraakmakers. Vooral voor de getuigen, de nabestaanden en de mensen die gewond raakten leeft het drama voort.

Journalist Tom Kleijn ging voor zijn serie Na de klap terug naar het winkelcentrum. "Het bijzondere is dat het decor nog steeds hetzelfde is. Die mensen die daar zijn, lopen iedere dag nog in die crime scene."

Onder de oppervlakte

Voor de KRO-NCRV bezocht Kleijn meerdere rampplekken en het valt hem op dat het niet uitmaakt hoe lang een ramp geleden is. "Het kan twintig of vijftig jaar geleden zijn en mensen kunnen het wel honderd keer naverteld hebben. Je ziet dat het toch telkens vlak onder de oppervlakte ligt."

In de documentaire spreekt Kleijn met een kapper uit De Ridderhof. "Iedere dag als hij zijn deuren opent, dan ziet hij de twee lichamen weer voor zich." Hoe vreselijk ze het ook vinden, Kleijn merkt dat men zich ook vasthoudt aan de gebeurtenissen. "Ze hebben het er nog iedere dag over, want ze delen dat."

Tweespalt

Tien jaar geleden was er na de schietpartij een enorm gevoel van verbondenheid, maar dat saamhorigheidsgevoel is nu weg, constateert Kleijn in Na de klap.

Al snel ontstond er een tweedeling tussen de mensen die door wilden met het winkelcentrum en hun leven en een deel dat schadeloos wil worden gesteld voor de geleden financiële en emotionele schade. "Mensen wilden daardoor niet meer met elkaar praten. Zodra het om geld gaat, valt het toch uit elkaar."

Renovatie

Nog steeds doen getuigen van de schietpartij dagelijks boodschappen bij de Albert Heijn waar de dader zichzelf uiteindelijk van het leven beroofde. Toch komt ook daar binnenkort verandering in: De Ridderhof wordt gerenoveerd.

Eenhoorn is blij dat het winkelcentrum een nieuw gezicht krijgt, maar vindt het ook belangrijk dat in het vernieuwd winkelcentrum niet alle sporen van het drama worden uitgewist. "Dat je nog even kan stilstaan bij de herinneringsplaat bij de roltrap en terug kan denken aan wat er gebeurd is en hoe erg dat was."

Na de klap is vrijdagavond om 22.15 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO2.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie