Binnenland

Ziek op vakantie? Zo kom je gezond weer thuis!

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ziek op vakantie? Zo kom je gezond weer thuis!

[AVROTROS] Hoe zorg je dat je gezond terugkomt van je vakantie? Wat moet je doen als je gebeten wordt door een teek of adder? Hoe kom je van de diarree af en hoe behandel je wondjes? Radar geeft antwoorden op deze vragen.

Huisarts Roy Beijaert weet alles van ziek zijn op reis. Hij zegt dat consumenten zelf steeds meer informatie opzoeken wat ze moeten doen als ze op vakantie ziek worden. Je kan je reis goed voorbereiden door vooraf informatie op te zoeken over bijvoorbeeld malaria, antibiotica, of je vaccinaties nodig hebt en welke medicijnen je mee mag nemen.

Wat doe je bij een beet van een aap, hond of adder?

Als je in een tropisch land wordt gebeten door een hond of aap, ga dan naar een dokter. Dat soort dieren kunnen ziektes hebben. Je hebt dan antibiotica nodig. "Hondsdolheid komt heel weinig voor onder Nederlanders, maar het kan", aldus Beijaert. Je kan dat ook krijgen van een vleermuisbeet. Let op als je gebeten wordt door een adder. Dat is in Europa de giftigste slang. Ga na een beet meteen naar het ziekenhuis.

Door een bij, wesp of mug gestoken?

Muggen kunnen in bepaalde landen ziektes dragen, zoals malaria, Dengue, Zika of Chikungunya. Smeer op reis je huid met DEET in. Ondanks dat het chemisch spul is, zal je er niet ziek van worden.

Tekenbeet: wat te doen?

Beijaert zegt dat we niet hysterisch moeten doen over tekenbeten. Check 's avonds of je niet gestoken bent door een teek. Ook hier kan DEET helpen om te voorkomen dat je wordt gebeten. Lees hier een uitgebreid artikel hoe je tekenbeten kan voorkomen, herkennen en behandelen.

Hoe kom je van diarree af?

Drink voldoende. ORS-zakjes en suikerhoudende dranken kunnen helpen om de vochtbalans weer op peil te krijgen. Diarree gaat in Europa vanzelf over. Ben je in de tropen? Ga dan naar een dokter, want dan kan het een darminfectie zijn en heb je mogelijk antibiotica nodig.

Wanneer roep je een dokter bij koorts?

Als je in landen bent waar malaria heerst, dan loont het om bij koorts zo snel mogelijk een dokter te raadplegen.

Hoe behandel je wondjes?

In tropische landen loop je een groter risico dat wondjes geïnfecteerd raken. Spoel de wond goed uit onder de kraan. Boen alcoholhoudende handgel in de wond. Zie je een rode streep over je arm in de buurt van de wond? Dan heb je bloedvergiftiging. Ga dan naar een dokter.

Tip om vaccinaties vergoed te krijgen

Moet je je laten vaccineren? Rondshoppen loont! Vergelijk dus de tarieven bij de GGD, huisarts met tropenaantekening of tropencentrum bij het ziekenhuis. Ook is het mogelijk vaccinaties vergoed te krijgen vanuit het aanvullende pakket van de reisverzekering.

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie