Nieuwe regels voor bellen en internetten binnen EU in juni
- Nieuws
- Nieuwe regels voor bellen en internetten binnen EU in juni
[AVROTROS] In juni gaan de regels bij telecomproviders veranderen. Je mag dan je Nederlandse belbundel ook in Europa gebruiken. Wanneer gaat die regeling precies in en in welke landen kan je zorgeloos bellen en internetten met je mobiele telefoon? Uit onderzoek van Radar blijkt dat providers niet allemaal dezelfde invulling geven aan 'de Europese Unie'.
Lekker op je vakantie in de Alpen een foto sturen van het mooie uitzicht of even je moeder bellen dat je na een lange busreis veilig bent aangekomen in Salou. Het kost buiten Nederland veel data en dure belminuten. Dat gaat in juni van dit jaar allemaal veranderen. Door nieuwe Europese regels mag je je Nederlandse bundel meenemen naar andere EU-lidstaten. Consumenten hebben de afgelopen jaren miljarden betaald aan telefoonproviders als zij in het buitenland belden of internetten. Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben op 30 juni 2015 een akkoord bereikt dat providers geen extra kosten in rekening mogen brengen aan mensen die uit een ander EU-land komen. Bijna twee jaar later, op 15 juni 2017, gaan de nieuwe regels in.
Vreemde situatie op Sint-Maarten
Jos van den Boogaard stuurde ons een mailtje door die hij van zijn provider Vodafone kreeg. In de mail vertelt Vodafone over de nieuwe regels omtrent bellen in de EU en wat de gevolgen zijn voor zijn abonnement. Van den Boogaard kijkt naar de landen die door Vodafone 'gedekt' zijn en ziet dat Saint-Martin ook op de lijst voorkomt. Saint-Martin is het Franse deel van het eiland Sint-Maarten, het Nederlandse deel. Tot zijn verbazing wordt de Franse helft van het eiland wel gedekt, maar het Nederlandse deel niet. "Daar ik regelmatig op Sint-Maarten kom, bevreemd me dit. Op Sint-Maarten betaal ik aanzienlijk meer. Loop ik 100 meter verder naar Saint-Martin dan betaal ik het Nederlandse tarief."
'Zo is dat gewoon bepaald'
Van den Boogaard neemt contact op met Vodafone, maar de medewerkers kunnen het hem niet uitleggen. Radar belt zelf ook met Vodafone en ook wij krijgen geen uitleg van de klantenservice als we de vraag stellen waarom we op Saint-Martin wel zorgeloos kunnen bellen. "Zo is dat gewoon bepaald." Voor Jos is het onbegrijpelijk dat op een klein eiland de ene helft wel gedekt wordt binnen zijn bundel, de andere helft niet. Jos zal dus tijdens zijn bezoeken aan het tropische eiland een Franse telecommast moeten opzoeken wil hij niet het veel duurdere buitenlandtarief bij Vodafone betalen.
Hoe zit het nu?
Het heeft te maken met de staatsrechtelijke indeling van de Europese Unie. Er zijn overzeese gebieden die onder de EU vallen en waarop de Europese verdragen volledig van toepassing zijn, zoals Frans-Polynesië en het Franse deel van Sint-Maarten. Het Nederlandse deel van Sint-Maarten behoort niet tot de EU, maar de bevolking heeft wel EU-burgerschap. De Nederlandse Antillen valleen niet onder de EU.
Verschillen per provider
Radar maakt een rondje langs de telecomvelden en merkt dat er verschillen zijn bij de zes grote providers als het gaat om de landen die gedekt worden door je Nederlandse bundel. Ook blijkt dat de ingangsdatum per provider anders is. Let dus goed op als je in juni op vakantie gaat, want het is niet bij alle providers hetzelfde geregeld.
Vodafone
Bij Vodafone kan je vanaf 1 juni al met je Nederlandse bundel in de EU bellen en internetten. De telefoonprovider zegt dat ze er voor hebben gekozen om acht extra landen toe te voegen. Dat zijn Zwitserland, San Marino, Monaco, Turkije, Albanië, Andorra, Faeröer-eilanden en de bijzondere Britse gebieden zoals Isle of Man, Gibraltar, Jersey en Guernsey. Vodafone dekt ook de Franse overzeese gebieden zoals Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Réunion en Saint-Martin. Ook Frans-Polynesië in de Stille Oceaan wordt gedekt. Zie hier een overzicht van de landen zoals Vodafone dat naar hun klanten heeft gestuurd.
KPN
Ook bij KPN kan je vanaf 1 juni bellen in de EU met je eigen bundel. Bij KPN zijn wel minder landen gedekt. Zo vallen Turkije en Albanië buiten de boot. KPN zegt op hun website dat "de EU-regulering niet geldt in Turkije, Servië, de Nederlandse Antillen, Aruba en Curaçao". Op de site vind je een overzicht van de landen.
Telfort
Provider Telfort start op 15 juni met bellen in de EU tegen Nederlands tarief. Ondanks dat Telfort onderdeel is van KPN blijkt de provider andere landen te dekken. Zo wordt op Cyprus alleen het Griekse deel gedekt en bel je niet uit je bundel op de Azoren. Voor Kroatië moet je goed opletten dat je niet belt met operator Thuraya en VipNet. Telfort dekt daarentegen wel weer andere gebieden, zoals de Spaanse nederzettingen Ceuta en Melilla in Noord-Afrika, Spitsbergen en de eilandengroep Jan Mayen. Bijzonder, want Jan Mayen is een vulkanisch eiland tussen Noorwegen en Groenland met veertien tot dertig inwoners, voornamelijk wetenschappers van een navigatie- en weerstation. Ook bijzonder: Telfort dekt de Franse Zuidelijke en Antarctische gebieden. Dat is een eilandengroep halverwege Antarctica en Zuid-Afrika waar geen toeristen mogen komen en alleen 130 wetenschappers wonen.
T-Mobile
Bij T-Mobile bepaalt je abonnement welke landen gedekt zijn binnen je bundel. Met een Go-abonnement zijn dat de EU, IJsland en Noorwegen. Met het Stel Samen & Stel Bij-abonnement zit Zwitserland daar ook bij. Voor Zwitserland geldt bij dit abonnement dat je 120 minuten krijgt, met onbeperkt sms'en en een databundel van maximaal 250 MB. Aangezien Zwitserland in de Go-abonnementen niet gedekt wordt kan het zijn dat als je door Liechtenstein rijdt (dat wel gedekt wordt) je telefoon verbinding zoekt met een Zwitserse mast. T-Mobile waarschuwt daar ook voor in de landenlijst. Opmerkelijk is dat er geen overzeese gebieden genoemd staan in de landenlijst van T-Mobile. Vanaf 13 juni gaan de nieuwe regels in bij de provider.
Tele2
Ook bij Tele2 worden de Nederlandse Antillen niet gedekt. Van de Franse overzeese gebieden wordt alleen Frans-Guyana gedekt, dus ook op het Franse deel van Sint-Maarten kan je je Nederlandse bundel niet gebruiken. Net als bij Telfort mag je ook van Tele2 je bundel gebruiken in Ceuta en Melilla. De nieuwe regels gaan op 8 juni in bij Tele2.
Ben
Net als T-Mobile gaat Ben op 13 juni over op de nieuwe regels. Ben zit op het netwerk van T-Mobile. Zwitserland zit bij Ben niet in de per 13 juni geïntroduceerde zone EU, zoals vermeld op de buitenlandpagina en zoals te zien in de landenlijst. Binnen de EU vallen bij Ben wel bijzondere landen zoals de Franse Antillen, Sint-Barthelemy, Svalbard (Spitsbergen), Réunion, Guadeloupe en Martinique.
Update 29 juni: informatie over T-Mobile en Ben aangepast.
Tip!
Kijk goed welke landen wel en niet onder de noemer 'EU' vallen, want blijkbaar gaan providers daar allemaal anders mee om. Zit jouw provider hier niet bij? Ga dan naar de website van je provider of neem telefonisch contact op. Vraag per wanneer jouw provider de nieuwe Europese regels invoert en in welke landen je je Nederlandse bundel kan gebruiken.
Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.