Binnenland
NOS

Vluchtelingendorpen als mogelijkheid voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchtelingendorpen als mogelijkheid voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen

Steeds meer Oekraïners ontvluchten hun land, en dus wordt in Nederland door verschillende ministeries gewerkt aan extra opvang. Met de komst van mogelijk duizenden Oekraïners wordt zelfs gekeken naar de mogelijkheid van ‘vluchtelingendorpen"’ Dat schrijft NRC op basis van een inventarisatie die de krant in bezit heeft. Achter de schermen wordt daarover, volgens de krant, ook gepraat met Vluchtelingenwerk Nederland

Mogelijk vluchtelingendorpen voor de opvang van Oekraïners

“Op het ogenblik hebben we dagelijks overleg met de overheden en hulporganisaties”, vertelt Vluchtelingenwerk Nederland directeur Frank Candel in het NOS Radio 1 Journaal. “Dit zit wel echt in de brainstorm fase. Stel er komen honderdduizenden, dan hebben we echt wat onorthodox te doen. Dan wordt er inderdaad gedacht om iets met spoed te bouwen van tijdelijke wijken en dorpen.”

Vluchtelingendorpen

Als het aan Vluchtelingenwerk Nederland ligt, worden dat niet alleen wijken met vluchtelingen. “In Nederland hebben een hele slechte ervaring, kijk naar de Molukkers, om groepen af te zonderen”, legt Candel uit. “Als Rusland dat land blijft bezetten, zitten ze hier wel echt jaren. Dan denk ik dat ze deel uit moeten maken van de Nederlandse samenleving.”

En dan is er ook nog een ander probleem. “In Nederland hebben we ook een woonprobleem voor heel veel mensen. Op dit moment ook al. Wij zeggen: bouw nou gewoon meteen meer. Maak dan wijken waar Nederlanders, die hard opzoek zijn naar een huis, kunnen wonen. Wat ons betreft bestaat het uit minstens de helft Nederlanders en de rest Oekraïners en andere vluchtelingen.”

Kort dag

Is het dan wel mogelijk om in zo’n korte tijd zo veel huizen neer te zetten? “De vraag is of we een keuze hebben”, zegt Candel. “Als er echt honderdduizenden mensen hier komen, zoveel woningen hebben we gewoon niet. Je moet iets verzinnen.”

Goede woonplek

Volgens Candel gaat het niet om opvang, maar echt om een woonplek. Dan zijn er een aantal dingen nodig. “Bij een woonplek heb je huizen, wegen, winkels, scholen, cafés, sportvoorzieningen, werk in de buurt nodig. Het is echt een woonwijk. Wat ons betreft moet het echt een woonwijk worden.” Als dat niet gebeurt, dan ontstaan er volgens hem vervelende situaties. “

Anders krijg je de situaties zoals we nu in Budel hebben. Daar zitten nu 500 mensen geïsoleerd op een legerbasis. Dat gaat niet goed en schept zo’n afstand. Het helpt die mensen ook niet om onderdeel te worden van deze samenleving. Dat zullen ze in ieder geval voor jaren, naar mijn verwachting, wel zijn.”

RJN Vluchtelingendorpen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie