Binnenland
WNL

'Als we IS-kinderen terughalen, krijgen ook hun ouders een ticket naar Nederland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als we IS-kinderen terughalen, krijgen ook hun ouders een ticket naar Nederland'

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg maakt zich "grote zorgen" om de uitspraak van de rechter over het terughalen van IS-kinderen. De rechter bepaalde vandaag dat Nederland er alles aan moet doen om de kinderen van IS-vrouwen uit kampen in Noord-Syrië terug te halen.

Mocht Nederland dat doen, dan krijgen ook de ouders daarmee een ticket naar Nederland, waarschuwt Van Toorenburg in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

'Als we IS-kinderen terughalen, krijgen ook hun ouders een ticket naar Nederland'

"Natuurlijk weet iedereen hoe verschrikkelijk het is voor deze kinderen", zegt Van Toorenburg. "Maar wanneer je die kinderen terughaalt, krijgen de ouders daarmee ook een ticket naar Nederland. Dat is een groot probleem. Het risico is te groot." Niet alleen de moeders kunnen hun kinderen achterna reizen, maar ook de vaders, waarschuwt Van Toorenburg.

De Syriëgangers spelen met deze rechtszaak in op emoties, zegt het Kamerlid. "Dat doen ze via de kinderen. Die kinderen zullen het vehikel worden om terug te keren naar Europa. Dat is precies waar de rechter nu intrapt."

'Kabinet moet in beroep'

Van Toorenburg vindt dat het kabinet in beroep moet gaan tegen de uitspraak. "De rechter oordeelt vanuit de zienswijze van de kinderen. Maar we hebben ook nog andere informatie. Juist daarom zijn wij zo terughoudend hierin. Het risico is te groot." De IS-vrouwen hebben een grote rol gespeeld bij de genocide waar IS zich aan schuldig heeft gemaakt, zegt Van Toorenburg.

Ook als de ouders uit de rechterlijke macht worden gezet, kan niet voorkomen worden dat zij terugkeren. "Vandaag heeft het kabinet nog aangegeven dat ook als je die ouders uit de rechterlijke macht zet, zij alsnog omgang kunnen afdwingen", zegt Van Toorenburg. "De ouders mogen dus vervolgens ook naar Nederland komen. We kunnen ze niet tegenhouden, zegt het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens."

Ook omringende landen zullen volgens Van Toorenburg niet blij zijn als Nederland deze kinderen terughaalt. "Er is geen één Schengenland die dit doet. We hebben ook internationaal een heel groot probleem als we dit doen. Zij kunnen zich vrij bewegen door Europa, dat is een groot risico."

Ster advertentie
Ster advertentie