Binnenland

Is Jean-Pierre Bemba de verlosser van Congo?

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Jean-Pierre Bemba de verlosser van Congo?

De voormalige krijgsheer Jean-Pierre Bemba heeft zich eerder deze week kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in Congo. Hij wordt door Congolezen gezien als dé verlosser. Dat is opvallend want hij heeft jaren in de gevangenis gezeten werd in mei dit jaar nog vrijgesproken van oorlogsmisdaden. Wie is Bemba precies en waarom hebben zo veel Congolezen hun hoop op hem gevestigd?

"Het is een van afstand een wonder, maar het feit dat hij is vrijgesproken maakt van hem weer een gewone burger", zegt Congo-specialist Peter Verlinden in NOS Met het Oog op Morgen. De VRT-journalist leerde Bemba jaren geleden persoonlijk kennen.

De timing van de vrijspraak, vlak voordat het termijn voor kandidaatstelling verstrijkt, is volgens Verlinden opvallend. "Het is merkwaardig. Er zijn complottheorieën over een internationale interventie, maar daar wil ik niet aan meedoen."

Intelligent en gehaaid

Verlinden trok in 2009 twee weken op met Bemba, die toen nog een rebellenleider was. Hij omschrijft de leider als een slimme man die met allerlei bevolkingsgroepen om kan gaan. "Hij is als een vis in het water in zowel een klein dorp met gewone mensen als in politieke kringen. Hij is gehaaid, intelligent en weet heel goed wat hij moet zeggen tegen de media."

De voormalige krijgsheer zat zijn gevangenisstraf in het buitenland uit en keerde in mei terug naar Congo. Daar werd hij onthaald als een messias. En dat is niet zo gek, vertelt politicoloog en schrijver Kiza Magendane. "In Congo heb je een cultuur van sterke mannen. Ook andere kandidaten worden als messias gezien. Mensen hebben honger naar redding."

Of hij ook echt de verlosser wordt? "Uiteindelijk is een wisseling van macht - Joseph Kabila probeert tegen de officiële regels in aan de macht te blijven - altijd goed", zegt Magendane. "Mensen hebben behoefte aan structuur. Bemba is één van de kandidaten die dat in zijn verkiezingsprogramma heeft staan."

Eind 2018 staan de presidentsverkiezingen gepland.

Ster advertentie
Ster advertentie