Binnenland
BNNVARA

Oproep: 'Laat niet al het grasland verdwijnen'

foto: Jeanet1 – Vroege Vogelsfoto: Jeanet1 – Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Oproep: 'Laat niet al het grasland verdwijnen'

In de stikstofcrisis wijzen veel vingers naar de veestapel. Onder andere een groot deel van de koeien zou moeten verdwijnen. Maar wat gebeurt er vervolgens met het bijbehorende grasland? "Gooi het kind niet met het badwater weg", waarschuwt bodemonderzoeker Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut in Vroege Vogels.

Als met de koeien ook het gras verdwijnt, gaat er veel verloren, denkt Van Eekeren. "Veel mensen mopperen op de grote velden met monotoon 'grasfalt', maar goed beheerd, kruidenrijk grasland heeft juist heel veel landschappelijke waarde. Bovendien is grasland waardevol voor de waterkwaliteit en zelfs voor het klimaat. In permanent grasland wordt namelijk veel koolstof opgeslagen."

Hoogste bieder

Van Eekeren is bang dat het grasland van boeren die - al dan niet gedwongen - stoppen, naar de hoogste bieder zal gaan. "Als weilanden worden vervangen door woningen, is dat slecht voor de water- en luchtkwaliteit. Maar zelfs als de boeren het land houden en in plaats van gras andere gewassen gaan verbouwen, dan is dat slecht voor de biodiversiteit, de waterkwaliteit en het klimaat."

Om te demonstreren wat grasland kan doen voor biodiversiteit en klimaat, steekt Van Eekeren een plag uit het weiland waar we met hem praten. "Permanent grasland bevat heel veel organische stof, regenwormen, aaltjes, schimmels en ander waardevol bodemleven", zegt hij. "In onderzoek dat we hebben gedaan samen met de universiteiten van Wageningen en Gent en het RIVM hebben we al laten zien dat akkers, maar ook grasland dat om de drie jaar wordt gewisseld met bijvoorbeeld maïs, veel minder organische stof en ook veel minder bodemleven bevat."

Extensiveren

Om met de koeien niet het gras weg te doen, hoopt Van Eekeren dat boeren kunnen gaan extensiveren. "Als je minder dieren op eenzelfde hoeveelheid gras laat grazen, hoef je minder kunstmest en krachtvoer, dus minder stikstof aan te voeren. Dat zou een bijdrage leveren aan de stikstof-, de klimaat-, de biodiversiteit- én de watercrisis waar we allemaal mee te maken hebben."

Bodemonderzoeker Nick van Eekeren over grasland

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie