Binnenland
NOSNTR

Gordon verzamelt ruim 40.000 handtekeningen tegen online haat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gordon verzamelt ruim 40.000 handtekeningen tegen online haat

Gordon heeft minister Dekker een petitie aangeboden om anonieme grensoverschrijdende uitingen op internet onmogelijk te maken. De petitie is door ruim 41.000 mensen ondertekend. De zanger en mediapersoonlijkheid wil dat mensen eerst een identiteitsbewijs tonen voordat ze een account mogen aanmaken voor sociale media. "Als je ruim 40.000 handtekeningen in twee weken tijd verzameld, heb je echt een maatschappelijk probleem tentoongesteld", zegt Gordon in Nieuws en Co.

Gordon vindt dat er een eind moet komen aan de vele anonieme bedreigingen en homofobe verwensingen die hij en anderen krijgen. Hij hoopt dat de bedreigingen afnemen als mensen weten dat ze makkelijker kunnen worden achterhaald en gestraft. Gordon hoopt dat zijn plan ook als 'burgerinitiatief' zal worden behandeld door de Tweede Kamer en ook een rol kan spelen in een nieuw regeerakkoord.

Dekker noemde het een interessant voorstel, al zitten er volgens hem wel haken en ogen aan. Hij noemde mensen die naamloos bedreigen "toetsenbordhelden die vanachter een scherm van anonimiteit bagger over mensen uitstorten". Maar hij wees er ook op dat er in bepaalde situaties ook voordelen kunnen zitten aan anonieme berichten: "Er zijn landen waar anonimiteit een bepaalde waarde heeft, omdat mensen voor hun mening worden vervolgd."

Overleg met Europese collega's

De demissonaire VVD-minister zei dat hij met zijn Europese collega's naar het plan wil kijken. Volgens hem zijn er in Frankrijk op dit punt al 'stapjes' gezet.

Dekker benadrukte overigens dat bedreigingen en discriminatie op internet al strafbaar zijn en dat platforms al geregeld zijn opgeroepen om haatdragende berichten snel te verwijderen. Hij riep mensen op zelf ook wat meer fatsoen en etiquette in acht te nemen.

Gordon

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Ster advertentie
Ster advertentie