Binnenland

Onderzoek: etnisch profileren komt vaak voor

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek: etnisch profileren komt vaak voor

[NOS] Allochtonen worden vaak ten onrechte staande gehouden door de politie. Veertig procent van de controles die agenten doen omdat ze criminaliteit vermoeden, valt niet te rechtvaardigen.

Dat blijkt uit een rapport dat vandaag verschijnt, gemaakt in opdracht van onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap. Het onderzoek is gericht op proactief politieoptreden, waarbij agenten zelf selecteren wie ze langs de kant zetten voor een controle.

Een op de drie onderzochte controles blijkt gebaseerd op een vermoeden van de agent dat er iets aan de hand is. Daarbij kan opvallend gedrag een rol spelen, maar ook iemands uiterlijk of zijn auto.

Bij ruim de helft van deze controles ging het om allochtonen. Etnische minderheden zijn daarmee oververtegenwoordigd ten opzichte van hun aandeel in de bevolking, constateren de onderzoekers. Volgens hen waren de politiecontroles ook niet altijd terecht.

Controle Alt Delete
Gideon Everduim is een van de initiatiefnemers van Controle Alt Delete, een organisatie die strijdt tegen etnisch profileren en politiegeweld. Hij is blij met het rapport: ''We willen allemaal een veilig Nederland. En dus is het belangrijk om te erkennen wat er mis is in het politieapparaat.''

Onbewust
In een reactie stelt plaatsvervangend korpschef Ruud Bik dat het een goed rapport is: "Etnisch profileren deugt niet, het en is niet professioneel. Het werkt ook niet en het ondermijnt ook het vertrouwen van een aantal etnische minderheden in de politie. Maar het gebeurt vaak onbewust en ook onbedoeld. En wat het rapport ook zegt is dat het operationaliseren van het begrip ‘objectieve redelijke rechtvaardiging’ een hele lastige aangelegenheid is."

Ster advertentie
Ster advertentie