Binnenland

'OM moet alle discriminatiezaken serieus behandelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'OM moet alle discriminatiezaken serieus behandelen'

[KRO-NCRV] Het Openbaar Ministerie moet alle zaken van discriminatie serieus behandelen. Dat zei Tweede Kamerlid (PvdA) Ahmed Marcouch in De Ochtend. "Als iemand gediscrimineerd wordt, raakt dat de hele samenleving."

Ruim driekwart van de aangiften tegen discriminatie komt niet bij het Openbaar Ministerie terecht, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het OM gaat daarmee in tegen de eigen belofte om naar alle aangiften van discriminatie te kijken.

Aangifte

Marcouch: "We willen juist dat mensen meer aangifte gaan doen, dan kun je niet zomaar tegen mensen zeggen dat het te druk is. Dat zaken onbestraft blijven is ondermijnend voor het gezag van de rechtsstaat."

Volgens de cijfers van RTL blijft al sinds 2005 een groot deel van de aangiften liggen. Marcouch vindt het dan ook onterecht dat het OM naar de omgangsvormen op social media wijst. "Het probleem bestaat al veel langer."

Pleur op

Het helpt volgens Marcouch dan ook niet dat de premier zijn ‘pleur op’ uitspraken niet terugtrekt. "Je ziet dat mensen onder het mom van vrijheid van meningsuiting heel grof taalgebruik uiten. Maar een minister-president heeft daar wel een voorbeeldfunctie in", vindt Marcouch. "Je ziet een toename van beledigingen, dat kan niet alleen beantwoord worden met het strafrecht. Daar moeten we elkaar ook op aanspreken.”

Luister hier het hele gesprek met Ahmed Marcouch terug:

Ster advertentie
Ster advertentie